Liberalii şi-au propus să bată în cuie lista de viitori parlamentari până la finalul verii. Ca să ajungă pe această listă, candidaţii trebuie să respecte criterii de integritate şi să fi muncit pentru partid.
„Sunt 84 de capi de liste, cu Bucureștiul. Ca să intre în Parlament 84 îți trebuie 15 la sută, presupun că ne propunem mai mult. Cu candidez unde am candidat”, a spus copreședintele PNL Vasile Blaga.
„O să fiu pe o listă într-o circumscripție unde va fi foarte greu pentru PNL, vă promit. Nu mă duc într-o filială unde e ușor. Cătălin Predoiu va fi în echipa PNL pe listele pentru Parlament. Nu am decis încă unde va candida fiecare. Încercăm să optimizăm scorul partidului prin poziționarea liderilor pe anumite liste”, a adăugat copreședintele PNL Alina Gorghiu.
De asemenea, și copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu este gata să candideze din nou, doar pentru a trage în sus partidul.
„Am o ambiție politică, ca ALDE să fie reprezentat în viitorul Parlament prin forțe proprii candidând separat”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Deşi nu îi surâde ideea unei candidaturi la Parlament, şi Traian Băsescu este dispus să se sacrifice pentru Mişcarea Populară.
„Dacă vreţi să fiu foarte sincer, nu mă tentează activitatea de parlamentar, dar, dacă vom ajunge la concluzia că o candidatură a mea ar ajuta partidul, probabil voi candida”, a spus liderul PMP.
Social-democraţii din judeţe au avansat deja în desemnarea viitorilor candidaţi. Fostul premier Victor Ponta va deschide lista PSD în judeţul Gorj, iar fostul ministru Gabriela Szabo va reprezenta partidul la Ilfov.
„Dacă mă pun pe listă, da. Dacă ei mă vor, eu îi vreau, toată lumea e mulțumită”, a precizat fostul premier.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu a decis încă dacă îşi mai asumă un mandat în Parlament, mai ales că de numele său se leagă o condamnare cu suspendare în dosarul referendumului.
De asemenea, Uniunea Salvați Bucureștiul care va deveni Uniunea Salvați România pentru alegerile din toamnă țintește către un prag de 10% la parlamentare. Nicușor Dan, liderul USB, a declarat, într-un interviu pentru PressOne, că exclude orice alianță pentru alegerile parlamentare.
Totuși, Nicușor Dan a subliniat că USR nu va candida în circumpscripțiile în care candidează partide mai mici, locale, deși nu vor face o alianță.
„Suntem într-un dialog, practic, cu toți. Există o dificultate: multe s-au definit ca partide locale și au o istorie foarte scurtă de relaționare cu cetățenii din respectivele localități. Dizolvarea bruscă într-un unic partid național le-ar afecta relația cu cetățenii. Formula ideală ar fi ca toate partidele astea să formeze o alianță. Asta ar fi ideal. Din păcate, sistemul electoral conceput de vechile partide prevede un prag de 10% pentru mari alianţe și de 8% chiar pentru alianțe formate din două partide. Și atunci opțiunea noastră, pe care le-am spus-o direct celor din ţară, a fost că nu ne asumăm riscul ăsta. Pentru USR, țintim 10%, dar nu vrem să riscăm să ne impunem prag de 10% sau de 8%, și eventual să nu intrăm în Parlament din cauza asta. Rămâne ca fiecare dintre partidele astea cu care avem valori comune să decidă dacă vrea să facem o alianță informală, astfel încât noi să nu candidăm în județul respectiv, dar să existe reprezentativitate locală, iar, pe de altă parte, pragul să fie de 5%”, a spus Nicușor Dan într-un interviu pentru PressOne.
Alegerile din toamnă se desfăşoară, din nou, pe liste, după două legislaturi alese prin vot uninominal. Nu toţi foştii aleşi îşi vor mai găsi locul în viitorul Parlament, care va avea cu peste 100 de mandate în minus.
Citiți și: