Cu câteva zile înainte de moțiune, dar mai ales după demiterea Guvernului de către Parlament, PSD a pornit o amplă operațiune de salvare a armatei de pile, rude și oameni de partid, șefi de cabinet, consilieri, care ar trebui să plece din ministere odată cu plecarea Vioricăi Dăncilă și a miniștrilor, dar care în această perioadă este mutată pe funcții de funcționari publici sau de execuție publică, astfel încât să nu poată fi dați afară la instalarea noului guvern.
O simplă verificare a anunțurilor de concurs publicate de ministere arată o fervoare organizatorică în scopul transferării unor persoane pe posturile de funcționari publici.
De exemplu, la Ministerul Sănătății a fost organizat chiar miercuri un concurs pentru funcții publice de execuție la Direcția relații cu presa, afaceri europene, relații internaționale, pentru un post de șef serviciu, un post de director adjunct, și mai multe posturi de consilier debutant.
În prealabil s-a făcut o selecție de dosare pentru aceste posturi, fiind acceptate un singur dosar pentru candidatura actualului șef de acbinet al ministrului Sorina Pintea, Daniela Petruța Enache pentru postul de șef serviciu, și dosarul de candidatură al fiicei directorului de achiziții al ministerului Sănătății. Alexandra Comandașu, fiica lui Carmen Comandașu, a concurat pentru un post de consilier debutant.
Întrebată de Digi24.ro despre rostul acestui concurs, Sorina Pintea a explicat că a trimis încă din luna iulie aceste posturi la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și că au fost aprobate.
Ce spune Sorina Pintea despre șefa sa de cabinet și fiica directorului din minister
Despre șefa sa de cabinet spune că „are post în minister din 2008, este angajata ministerului din 2008 și a vrut să promoveze”. „Eu nu am știut că ea și-a depus dosarul, dar este angajata ministerului din 2008 și a lucrat la cabinete la aproape toți miniștrii, pe care i-a avut Sănătatea”, a explicat Sorina Pintea.
Despre fiica directorului de achiziții de la minister, susține că nu a știut.
”O cunosc pe doamna Comandașu, n-am avut cunoștință de faptul că fiica doamnei Comandașu dă examen. De altfel, aceste afirmații făcute în spațiul public cum că la Ministerul Sănătății sau că eu aș fi vrut, mă denigrează pentru că nu cunosc. Există niște pași pe care care trebuie să îi facă orice instituție publică”, a declarat Sorina Pintea pentru Digi24.ro.
La ministerul Agriculturii, PSD își pune oameni în toată țara
Aproape toate ministerele organizează aceste concursuri prin care PSD își bate practic în cuie oamenii la guvernare. La ministerul Agriculturii se dau acum examene pentru posturile de directori, directori executivi și directori adjuncți la direcțiile agricole județene, unde au funcționat până acum interimari numiți de Petre Daea, dar acum aceștia trec pe posturile de execuție pe bază de concurs și nu vor mai putea fi dați afară de viitorul Guvern.
În 31 octombrie are loc un concurs pentru un post de director la agenția pentru Domeniile Statului, și tot în luna octombrie se vor ocupa și mai multe posturi de consilieri în cadrul ministerului, pentru care au fost selectați în prealabil drept candidați doar câte un om pentru fiecare post.
Este metoda cea mai simplă prin care PSD poate să își permanentizeze prezența în structurile administrației, deși el, de drept, nu se mai află la putere. Pilele, rudele, membrii de partid, sunt ridicate prin aceste concursuri la rang de funcționarii publici și nu mai pot fi dați afară de cei care vor prelua ministerele, agențiile și companiile de stat după instalarea noului Guvern.
Guvernul PNL se gândește la un audit extern pentru aparatul birocratic
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat pentru Digi24.ro că știe că în toate instituțiile s-a declanșat operațiunea de ocupare a posturilor de funcționari publici de către oamenii PSD. „Vom folosi toate pârghiile legale pentru a trimite acasă politrucii, leneșii și hoții”, a spus Orban.
Acesta susține că PNL are deja o viziune despre reorganizarea aparatului bugetar, care, făcând abstracție de medici, profesori și polițiști - sectoare bugetare în care se înregistrează deficit de personal - este mult supradimensionat.
Surse din conducerea PNL au explicat pentru Digi24.ro că, după datele primare, aparatul birocratic s-ar ridica la 1,2 milioane de oameni și că se ia în calcul ca Guvernul Orban să apeleze la o companie de audit internațională care să facă o analiză pe toate ministerele, companiile și agențiile de stat, ca să se afle numărul exact al acestora și al numărului de angajați.