Exclusiv Cum ne pot influența alegerile din SUA. Câciu: Economia României e sensibilă la seismele de pe piața financiară americană

Data actualizării: Data publicării:
adrian caciu
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Fondurilor Europene susține că alegerile din Statele Unite ale Americii au legătură cu toată omenirea și influențează „foarte puțin” inclusiv alegerile din România. Mai exact, ministrul susține că România este „mult mai sensibilă” la ce se petrece în economia din SUA decât la cea din Europa.  Adrian Câciu a vorbit și despre o nouă modă pe care o practică candidații la alegerile prezidențiale, mai exact vizitele oficiale pe care aceștia le fac în Statele Unite ale Americii cu scopul de a crea o „imagine că sunt primiți la Casa Albă”.

„Au legătură cu toată omenirea. Vă spun și din perspectiva europeană, trebuie să nu uităm faptul că Uniunea Europeană încă n-are un pact, unu tratat de liber schimb cu Statele Unite. Ar fi ideal ca în acești patru ani să se reușească acest tratat pentru că competitivitatea europeană, când vorbesc de Europa vorbesc și de România, suntem parte a Europei. Orice chestiune pozitivă care s-ar întâmpla în zona aceea ne va afecta pozitiv si pe noi sau ne va impacta. Dacă s-ar reuși acest tratat de liber schimb atunci și lucrurile ar fi într-o zonă mai pozitivă pentru Uniunea Europeană, care riscă să rămână izolată în acest război permanent economic între China - SUA și alte state, mai nou Rusia. Mi-aș dori ca după acest noiembrie 2024 să avem o altă abordare sau o grăbire a strângerii relației dintre Uniunea Europeană și Statele Unite”, susține Adrian Câciu. 

Întrebat dacă alegerile din SUA influențează alegerile din România, ministrul Fondurilor Europene a precizat că există șanse foarte mici, însă a punctat „această modă a candidaților care se duc la Washington înainte de alegerile noastre”. Vă reamintim că președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut recent o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

„Cred că foarte puțin, foarte puțin, noi le avem pe ale noastre. Foarte puțin în orice sens. Știu că există această modă a candidaților care se duc la Washington înainte de alegerile noastre pentru a crea o imagine că sunt primiți la nivelul Casei Albe. Cred că pe românul îl interesează la momentul acesta o abordare normală, un președinte normal, un președinte care să se implice pentru țara lui, să fie vizibil, nu să se subtituie puterii legislative sau executive. Dar să participe la patosul civic, acolo unde sunt subiecte de interes public președintele trebuie să reprezinte România în fața celorlalți președinți din lume. Trebuie să ducă mesajul nostru și să implice în deciziile la nivel global, regional sau european”, a explicat ministrul la Digi24.

Ministrul a explicat și care este impactul alegerilor americane pentru economia din România, explicând că țara noastră este „mult mai sensibilă” la ce se petrece în economia americană decât în cea din Europa.

„Pentru noi este foarte important aici, într-adevăr este emoția aceasta cu schimbarea candidatului la democrați versus candidatul republican. Pentru noi este importantă menținerea unei politici americane constante față de ce înseamnă Europa și România. Foarte mulți nu știu, dar economia româneacă e mult mai sensibilă la seismele ce se petrec pe piața financiară americană decât este față de ce se poate întâmpla în Europa. Suntem mult mai sensibili dacă piața americană merge bine, e constantă, are o cădere, dacă dolarul are un element de vulnerabilitate la un moment dat suntem mai afectați”.

Editor : Andreea Rubica

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alfred Bulai a făcut infarct în închisoare. Fostul profesor a fost...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Suma uriașă pe care Adele ar fi trebuit să o primească dacă și-ar fi prelungit turneul. De ce a preferat să...
Film Now
Noul Johnny Depp. Anul trecut apărea cu dinții îngălbeniți și pătați la Cannes, acum are un zâmbet impecabil...
Adevarul
O țară NATO își întărește granițele: „dinți de dragon” și „arici” vor bloca eventualele invazii rusești
Newsweek
Amenzi de până la 1.000 lei pentru românii care călătoresc cu autobuzul și au bagaje. Ce NU au voie?
Digi FM
Dezvăluiri despre cei doi fii „secreți” ai lui Vladimir Putin. Au doar cinci și nouă ani, trăiesc în lux, dar...
Digi World
Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Cu ce se ocupă singurul fiul al lui Michael Keaton, cel pentru care starul din Batman a lăsat actoria pe...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale