Cum comentează candidații la președinție intrarea unei drone rusești în spațiul aerian al României. Ce spun Ciolacu, Geoană și Lasconi

Data actualizării: Data publicării:
colaj foto prezidenti
Foto: Profimedia

În noaptea de sâmbătă spre duminică o dronă a pătruns în spaţiul aerian naţional şi există indicii că bucăţi din ea ar fi căzut într-o zonă nelocuită din Periprava. Evenimentul a provocat îngrijorare, pentru prima dată locuitori ai județului Constanța primind mesaje RO-Alert. Până în această după amiază doar trei dintre candidații la președinție au avut ceva de spus pe această temă: Marcel Ciolacu, Mircea Geoană și Elena Lasconi.

Marcel Ciolacu: „Asta e, avem un război la graniță”

Marcel Ciolacu susține că nu au fost probeleme deosebite și că astfel de situații vor fi mai dese, în contextul în care Ucraina exportă grâne pe Dunăre. „Am vorbit azi noapte cu domnul ministru, am vorbit și azi dimineață cu domnul ministru, la cafea, cum era normal. Nu au fost probleme deosebite pe teren, vor continua, pentru că urmează iar exporturi de grâne. Asta este, avem un război la granița cu România”, a explicat Marcel Ciolacu.

Mircea Geoană: „Am încredere în Armata Română”

Mircea Geoană afirmă că are totală încredere în Armata României, în piloţii militari şi în capabilităţile tehnice. "De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, fragmente de drone şi rachete ruseşti au fost găsite pe teritoriul Aliat de mai multe ori. Deşi nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Rusiei împotriva aliaţilor, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase. Ca răspuns la războiul provocat de Rusia, NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa pe Flancul său Estic, inclusiv în România prin măsuri de vigilenţă sporite. Am totală încredere în Armata României, în piloţii noştri militari şi în capabilităţile tehnice, inclusiv Radarul NATO care ne ajută să monitorizăm cu exactitate ameninţările la adresa teritoriului naţional", a scris Geoană duminică, pe Facebook.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că autorităţile militare şi civile vor continua analiza situaţiei de fapt şi vor adopta măsuri în consecinţă. "Vreau ca românii, mai ales cei care au primit mesaj de alertă în miez de noapte, să ştie că, la nivelul Alianţei, depunem toate eforturile pentru menţinerea unui climat de securitate", a încheiat acesta.


Elena Lasconi: „Este absolut revoltător să aflăm de la ucraineni mai multe decât de la autorităţile române”

Preşedinta USR Elena Lasconi le-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Marcel Ciolacu să explice ce se întâmplă cu dronele ruseşti care au intrat pe teritoriul României, apreciind că "este absolut revoltător să aflăm de la ucraineni mai multe decât de la autorităţile române" în legătură cu acest subiect.

"Este absolut revoltător să aflăm de la ucraineni mai multe decât de la autorităţile române! Drone ruseşti au intrat azi-noapte pe teritoriul României şi tot ce am primit de la autorităţile române a fost un mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Constanţa şi Tulcea. Domnule preşedinte Iohannis, domnule premier Ciolacu, aveţi de gând să ne explicaţi şi nouă ce se întâmplă? Care e situaţia de fapt şi ce face România?", a scris Lasconi pe Facebook.

Ea a adăugat că în primăvară şeful Armatei cerea modificarea legislaţiei, pentru a putea doborî dronele care intră pe teritoriul ţării noastre. "Domnule Ciolacu, aveţi 60% din Parlament, faceţi ceva? Generalul Ciucă are vreun cuvânt de spus sau nu-l lasă şeful lui, Klaus Iohannis? România este în NATO şi asta este o mare realizare, dar România are nevoie de politicieni serioşi într-un context dificil", a afirmat Lasconi.

Paginile de Facebook ale candidaților George Simion, Nicolae Ciucă  și Ana Birchall nu păreau preocupate de acest subiect. 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu