Cum arată ultimele calcule din Parlament înaintea votului pentru Guvernul Cîțu

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
florin citu la guvern
Florin Cîțu este propunerea PNL pentru a prelua șefia Guvernului, variantă acceptată de USR PLUS și UDMR. Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Parlamentul votează de la ora 16 învestirea Guvernului Cîțu, care are nevoie de 233 de voturi pentru a se instala la Palatul Victoria. Dacă guvernul este învestit, Florin Cîțu va fi premier, cu o echipă aproape indentică cu cea pe care a avut-o Ludovic Orban, actualul premier interimar. Orban este însă scos din echipa guvernamentală. Calculele din Parlament nu sunt deloc simple, în plină criză COVID-19, cu mai multe partide care ar putea încurca planurile liberalilor, care nu și l-ar fi dorit pe Cîțu premier, în condițiile în care propunerea ar fi trebuit să fie una de sacrificiu. 

La această oră mai multe partide au anunțat că vor vota Guvernul Cîțu pentru a avea un executiv cu puteri depline care să se poată ocupă de criza coronavirus, în condițiile în care situația se va agrava.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat joi că parlamentarii liberali vor fi prezenţi la votul de învestitură a Guvernului Cîţu şi că vor vota la vedere pentru noul cabinet.

„E nevoie de un guvern stabil, de un guvern cu puteri depline şi ne dorim ca acest guvern să aibă toate pârghiile necesare pentru a fi angrenat total în ceea ce noi avem ca prioritate în această luptă cu pandemia de coronavirus, şi anume salvarea de vieţi omeneşti şi reducerea pe cât posibil a numărului de persoane care pot fi infectate", a spus Roman la Palatul Parlamentului.

Citește și Tăriceanu anunță că parlamentarii ALDE vor vota Guvernul Cîțu: Mai bine un guvern slab, decât niciunul

USR, ALDE, PMP și Pro România au anunțat deja că vor vota învestirea guvernului. PSD, prin președintele interimar Marcel Ciolacu a anunțat că nu votează guvernul, iar parlamentarii social democrați, chiar dacă vor fi prezenți, vor sta în bănci. 

Calculele arată că în condițiile în care vor fi toți parlamentarii celor patru partide care au anunțat că susțin guvernul, la care se adaugă parlamentarii PNL, se strâng 211 voturi. (PNL-107, USR-40, Pro România-25, PMP-19, ALDE-20). Acestora li se pot alătura și cei 30 de parlamentari UDMR, care ar putea asigura numărul necesar de voturi pentru ca Guvernul Cîțu să fie învestit. (241 de voturi, față de cele 233 necesare).

Mai sunt însă și cei 17 parlamentari ai minorităților naționale, precum și alți 5 parlamentari neafiliați.

Greu de crezut însă că vor fi prezenți toți parlamentarii în sală, astfel încât să fie asigurate toate voturile necesare. 

Citește și USR anunță oficial că votează Guvernul Cîțu la vedere

Scenariile luate în calcul de PNL

În Partidul Național Liberal actuala criză de sănătate publică a încurcat teribil planurile pe care liderii partidului și președintele Klaus Iohannis și le-au făcut cu Florin Cîțu. Învestirea guvernului îl scoate din joc pe liderul partidului, pe care îl forțează să se ocupe strict de problemele de partid și de campanie, în timp ce, dacă guvernul va fi respins, varianta anticipatelor este exclusă odată cu decizia CCR care a respins joi Ordonanța pentru anticipate. 

Dacă Guvernul este respins prin votul de astăzi, în PNL sunt vehiculate două scenarii, însă niciunul nu mai ia în calcul anticipatele. Primul scenariu ar fi ca președintele Klaus Iohannis să îl propună din nou pe Ludovic Orban, care în situație de criză, să reușească să strângă rapid o majoritate parlamentară. Al doilea scenariu presupune o nominalizare a unui tehnocrat pe care să o facă președintele și care să fie acceptat de toate partidele parlamentare.

CCR a blocat definitiv anticipatele

Curtea constituțională a respins joi Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban care reglementa cadrul de organizare a alegerilor anticipate. Ordonanța scurta termenele legle, astfel încât anticipatele să poată fi organizate până la finalul lunii iunie. Pe termenele care rămân acum în vigoare după declararea OUG ca fiind neconstituțională, alegerile anticipate nu pot fi organizate mai repede de finalul lunii iulie.

Pe 25 aprilie se împlinesc 60 de zile de la prima propunere de premier, termen în care, conform Constituției, pentru declanșarea anticipatelor trebuie respinse 2 propuneri consecutive. Din acel moment, executivul trebuie să stabilească prin hotărâre de guvern data alegerilor anticipate. Pe termenele actuale, anticipatele pot fi organizate cel mai devreme pe 24 iulie.

Organizarea unui scrutin în mijlocul verii nu este luată în calcul nici măcar de cei mai mari susținători ai anticipatelor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...