Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că partidul a comandat mai multe analize în baza cărora se va stabili sub ce forma va candida PSD la viitoarele alegeri locale și parlamentare din 2020. Schimbarea numelui PSD și a siglei a fost subiect de discuții în partid, însă aceleași surse precizează că nu se va renunța la nume și la siglă, însă este posibil ca la alegeri PSD să candideze într-o alianță, sub o altă denumire.
„Vom avea aceste analize până la Congresul din februarie și în funcție de aceste analize vom lua o decizie în privința unor eventuale alianțe”, au precizat sursele citate.
Analiza trebuie să stabilească dacă pentru PSD este mai bine să candideze singur la locale, sau într-o alianță cu alte partide, sub o altă denumire. Sunt luate în calcul parteneriate cu Pro România sau cu ALDE. Actualul președinte interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care cel mai pobabil va candida la Congres pentru funcția de președinte, are o relație bună cu Victor Ponta, astfel încât discuțiile despre o alianță cu Pro România sunt deschise. De asemenea, în ultimele zile au existat discuții și între Ciolacu și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Cercetările comandate de PSD analizează și situația în care alegerile locale se vor desfășura în două tururi de scrutin, pentru ca mai apoi partidul să își poate stabili strategia în funcție de mai multe scenarii.
Cine va candida la Congresul PSD din februarie
Actualul președinte interimar al PSD își dorește să candideze la Congresul din februarie pentru o funcție plină. Surse din partid au precizat că Ciolacu va candida cu o moțiune, care presupune o echipă pe care o va propune în fața Congresului, formată din secretar general, mai mulți prim-vicepreședinți și vicepreședinți regionali.
„Partidul are nevoie de o echipă”, le-a explicat Ciolacu colegilor intenția de a candida cu o listă și nu uninominal.
Mandatul echipei care va fi aleasă la Congres este de un an și va trebui să se ocupe de alegerile locale și parlamentare de anul viitor. În noua echipă se vor regăsi actualul secretar general interimar Paul Stănescu, dar și primarul Capitalei, Gabriela Firea care va ocupa o poziție de prim-vicepreședinte. Tot prim-vicepreședinte ar urma să fie și Paul Stănescu, pentru că funcția de secretar general va deveni una tehnică și nu politică.
Negoița, Tudose și Grindeanu s-ar putea întoarce în PSD. Teodorovici, scos pe tușă
La ședința CEx de luni, Marcel Ciolacu va propune conducerii interimare suspendarea suspendării lui Robert Negoiță. Astfel, primarul sectorului 3 va fi din nou membru de partid. Ciolacu a declarat săptămâna aceasta că și-ar dori ca în 2020 Robert Negoiță să candideze pentru un nou mandat de primar din partea PSD.
Zilele următoare Marcel Ciolacu se va întâlni cu Mihai Tudose pe care încearcă să îl convingă să se întoarcă în partid. Aceleași discuții sunt purtate și cu Sorin Grindeanu, în prezent președinte ANCOM.
După ce a refuzat să demisioneze din fostul Birou Național, Eugen Teodorovici este scos din toate calculele de noua conducere a partidului. Teodorovici ar fi cerut, conform unor surse, funcția de președinte al ASF însă a fost refuzat.