Cultura politică. Parlamentar de meserie: cei mai vechi, cei mai tineri, cei mai leneși dintre aleși

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-10

Cine sunt ei? În primul rând parlamentarii de meserie, ocupanţi ai fotoliilor călduţe de senator sau deputat vreme de 10, 15 sau chiar 20 de ani. Trimişi în forul legislativ să reprezinte interesele celor care i-au ales, domnii parlamentari au preferat de cele mai multe ori să-şi vadă de propriile treburi.

Aşa se face că există oameni care vreme de 12 ani în parlament abia au deschis gura de trei ori, alţii care mai mult au stat acasă decât la muncă şi foate mulţi în urma cărora nu rămâne nimic: nici legi, nici iniţiative. Aceiaşi parlamentari nu au pregetat, însă, să beneficieze de toate avantajele funcţiei de demnitar: cazare gratuită la hoteluri de lux, indemnizaţie, sumă forfetară, diurnă, maşină la scară.

Pe urmele lor calcă o nouă generaţie de politicieni, generaţie care a deprins repede năravurile seniorilor. Tinerii deputaţi şi senatori, deşi poate ar trebui să aibă de partea lor nu doar entuziasmul, ci şi dorinţa de a readuce românilor încrederea în clasa politică, se mulţumesc să conteze doar la număr şi să îngroaşe rândurile anonimilor din acest parlament supradimensionat.

De meserie, parlamentar

Aşa s-ar putea recomanda senatorii şi deputaţii care au acumulat 4, 5, 6 sau chiar 7 mandate în Parlamentul României. Un calcul simplu ne arată că 10% din aleşi au lucrat în interesul cetăţenilor timp de 16 sau chiar 23 de ani, cel puţin teoretic. Practic însă lucrurile arată altfel.

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a intrat în Parlament în 1992 ca deputat, mandat pe care şi l-a păstrat şi în 1996, 2000 şi 2004. În 2008, a schimbat Camera Deputaţilor cu Senatul, unde se găseşte şi astăzi, dar ca al doilea om în stat. Nu s-a numărat niciodată printre parlamentarii activi, de altfel puţini la număr, dar l-am găsit mereu în topul absenţilor, pe care l-a dominat ani de zile. De exemplu, în 2010, a avut o prezenţă De doar 1,5%, mai mică şi decât cea a colegului Cătălin Voicu, aflat în arest opt luni. Liderul PNL a oferit şi o explicaţie pentru absenţele lui.

„Guvernul consideră că Parlamentul, Senatul şi Camera Deputaţilor sunt practic o remorcă la minunata maşină a Guvernului”, a susținut Tanczos Barna, senator UDMR.

Crin Antonescu este însă un parlamentar consecvent. A candidat de fiecare dată din partea aceluiaşi partid. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Florina Jipa, Vasile Nistor sau Bogdan Niculescu Duvăz.

Florina Jipa a câştigat primul manadat de deputat în 2000, din partea PRM. A început legislatura din 2004 -2008 tot ca deputat PRM, dar a încheiat-o ca parlamentar PSD. A continuat cu social-democraţii până în 2012, când a ales să candideze pentru un loc de senator din partea Partidului Poporului. În 13 ani de zile, Florina Jipa a semnat patru iniţiative care au şi devenit legi.

Vasile Nistor este unul dintre primii parlamentari ai României de dupa caderea comunismului. A câştigat în 1990 un mandat de deputat din partea Frontului Salvarii Naționale. În 1992 a trecut la Partidul Democrat, pe care l-a reprezentat pâna în 2011, când a trecut la conservatori. În 12 ani a luat cuvântul de trei ori.

Bogdan Niculescu Duvăz este şi el parlamentar din 1990. A trecut prin FSN, PD şi s-a oprit la PSD. În cel de-al doilea mandat nu a avut nicio iniţitiativă legislativă. Nu s-a descurcat mai bine nici în următoarele legislaturi. În 21 de ani a reuşit să Semneze abia cinci iniţiative care au devenit legi. I-a plăcut în schimb tribuna Camerei Deputaţilor de la care a luat cuvântul de 437 de ori.

Octavian Bot este la al patrulea mandat de deputat. După 12 ani de activitate, şI-a pus semnătura pe trei iniţiative legislative, alături de zeci de alţi parlamentari. Un veteran al Parlamentului este şi udemeristul Verestoy Attila, senator vreme de 23 de ani. Puţine sunt însă iniţiativele sale transformate în legi, patru la număr.

Ce lasă în urmă un parlamentar cu vechime?

„Sunt multe proiecte care sunt din 2003 pe ordinea de zi. De 23 de ani pe ordinea de zi sunt proiecte în stand by fiind camera decizională sau prima camera”, a afirmat Valeriu Zgonea.

„Politicianul nu mai transmite nimic, este un spectacol. Dacă luăm parlamentul, nu vom găsi foarte buni profesionişti care să vină dintr-un domeniu care să îi valideze şi vin cu ceva şi în viaţă politică. Sunt oameni care şi-au ratat carierele”, este de părere Vasile Dâncu.

Daca îşi rateaza și cariera de ales al neamului, parlamentarul ramas pe dinafara care declara ca nu are din ce trai poate obţine plăţi compensatorii, echivalentul a trei indemnizații brute, adica aproximativ 20.000 de lei.

Parlamentarii tineri, bogaţi şi tăcuţi

Aflaţi la început de carieră, tinerii deputaţi şi senatori ar trebui să aibă de partea lor nu doar entuziasmul, ci şi dorinţa de a readuce românilor încrederea în clasa politică. Paradoxal, ei se încăpăţînează să rămână marii anonimi ai unui parlament supradimensionat - chiar dacă sunt la vârsta la care ar trebui să se afirme.

Mai bine de 10% dintre deputaţii actuali au sub 35 de aniCel mai tânăr parlamentar este Cătălina Ştefănescu, deputat de Teleorman, care nu a împlinit încă 25 de ani. Social-democrata a intrat în politică cu datorii de 50.000 de euro la bancă. Ajunsă în Parlament, ea a semnat, alături de mai mulţi parlamentari, patru propuneri legislative. Cătălina Ştefănescu a vorbit de trei ori în plenul Camerei Deputaţilor, o dată când a depus jurământul şi de două ori la secţiunea declaraţii politice.

De pe scenă, în Parlament. Membru al trupei HI-Q, Mihai Sturzu, are 34 de ani şi este deputat PSD. El are două apartamente - unul în Bucureşti şi celălalt în Braşov, 14 mii de metri pătraţi de fâneaţă sub Tâmpa şi două terenuri în Giurgiu. Nu are bani strânşi, dar are datorii de 100 de mii de franci elveţieni. Pe scena politică Mihai Sturzu este foarte tăcut, a vorbit o singură dată în plenul Camerei Deputaţilor, la depunerea jurmântului.

O altă tânără speranţă a politicii învăluită în tăcere este deputatul PDL Sergiu Vizitiu, care a luat o singură dată cuvântul în plenul Camerei - la depunerea jurământului. În schimb, averea lui este foarte grăitoare. La 35 de ani, democrat-liberalul are şase case, şapte apartamente, un spaţiu comercial, zece terenuri intravilane, precum şi acţiuni şi bani daţi cu împrumut în valoare de peste şapte milioane de lei şi 180.000 de euro. De când e deputat, a participat - doar cu semnătura - la o singură iniţiativă legislativă.

Aflat deja la al doilea mandat de deputat, social-democratul Adrian Mocanu nu a împlinit 30 e ani, dar are deja trei terenuri şi un tractor, dar şi bani în conturi: peste 230 de mii de euro, din care aproape 130 de mii de euro i-a primit ca dar de nuntă. De la începutul acestui mandat a luat cuvântul o singură dată: atunci când a depus jurământul şi nu a iniţiat nicio lege.

O excepţie de la regulă o constituie deputatul PDL Andreea Paul. Are 34 de ani şi se află pentru prima dată în Parlament. Ea a vorbit în plen de 19 de ori. A avut până în prezent 18 interpelări şi a semnat pentru susţinerea a celor 4 motiuni simple ale PDL. Potrivit ultimei declaraţii de interese, Andreea Paul deţine acţiuni la bursă. Ea a vândut anul trecut pachetele de acţiuni deţinute la Alro Slatina, BRD GSG, SIF Banat Crisana Arad, Transelectrica şi Transgaz SA Mediaş contra sumei de aproape 75.000 de lei. A venit în Parlament cu o zestre de peste 210.000 de lei şi peste 7000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani