CULTURA POLITICĂ. După decizia CCR, Parlamentul este în pericol de faliment

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-2

Judecătorii Curții Constituționale au analizat ceea ce parlamentarii au scris în statut, respectiv că, dacă un coleg de-ai lor trebuia dat pe mâna justiţiei, prima dată să judece ei dacă respectivul a încălcat sau nu legea. Această superimunitate a parlamentarilor, reclamată de preşedintele Traian Băsescu, a fost respinsă azi de CCR.

Consecinţa deciziei de azi a CCR este însă că, până se va corecta actul normativ, privilegiile, care trebuiau tăiate, rămân intacte. Cei peste trei sute de senatori şi deputaţi care stau la hotel rămân în continuare acolo cu un cost de opt mii de lei pe lună de persoană, în loc de patru mii, cât s-a propus în noul statut.

De asemenea, aleşii se pot plimba, în continuare, nelimitat cu avionul, pentru că încă nu a intrat în vigoare noua prevedere care le limitează zborurile la două pe săptămână: unul dus, altul întors. Şi drumurile pe care senatorii şi deputaţii le pot face gratuit cu maşina au rămas deocamdată fără număr, deşi ar fi trebuit reduse tot la două pe săptămână.

De ce această situaţie? Pentru că noul statut al senatorilor şi deputaţilor a fost plimbat în ultimele şase luni între diverse instituţii. Adoptat cu chiu cu vai şi nu fără scandal între PNL şI PSD, statutul a plecat din Parlament în luna ianuarie, dar, odată ajuns pe masa preşedintelui Traian Băsescu, a fost întors la reexaminare.

Pentru că aleşii nu au făcut corecturile necesare, a ajuns de nu mai puţin de trei ori la Curtea Constituţională şi, de fiecare dată, a fost declarat neconstituţional.

De ce nu renunță aleșii la privilegii

După șase luni, patru variante de act normativ, încercări de păstrare a privilegiilor și de întărire a imunității, senatori și deputații nu au încă un nou Statut. Legea a ajuns pentru prima dată pe masa președintelui la începutul anului. Atunci, Traian Băsecu a refuzat promulgarea și a trimis legea la reexaminare. Motivele invocate de șeful statului: statutul contrazice recomandările europene în ceea ce privește incompatibilitățile parlamentarilor.

PDL a sesizat însă Curtea Constituțională, reclamând tocmai majorarea perioadei în care raportul Agenției de Integritate poate fi atacat în instanța. CCR le-a dat dreptate, așa că legea s-a întors în Parlament. Numai că noua formă adoptată de legislativ a fost din nou contestată de democrat-liberali. Opoziția a susținut ca nu este constituțional articolul care a menținut sancționarea disciplinara cu interzicerea participării la ședințe a parlamentarilor aflați în conflict de interese. Și de această dată au câștig de cauză la CCR. Astfel, legea s-a întors din nou la dezbateri, iar prevederea cu pricina a fost eliminată din statut.

După ce a primit noua formă adoptată de Parlament, șeful statului a depus propria sesizare la CCR, în care a atras atenția că puterea judecătorească ar fi încalcată în cazul în care procurorii vor fi obligați să prezinte Parlamentului motivele concrete pentru care cer ridicarea imunității unui demnitar. Aceasta în condițiile în care procurorii s-au plâns mereu că Parlamentul blochează anchetarea demnitarilor.

Miza: reducerea cheluielilor

Noul statut a avut două obiective: să întărească imunitatea aleșilor și să reducă cheltuielile, prea mari din cauza surplusului de 117 deputați și senatori. Un privilegiu afectat era cazarea gratuită la hotel.

„Parlamentarii nu vor mai locui la hotel după ce se publică statutul deputatului și senatorului. Sub o anumită formă majoritatea lor au găsit cazare în alte spații decât cele hoteliere. Voi trece prin Biroul Permanent și apoi prin plen o hotărâre cu acordarea sumei fixe de 4000 de lei pentru cazare, ce ne permite acum bugetul”, declara Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Cu această ocazie, aleșii au aflat că, numai micul dejun zilnic, costă bugetul staului peste 100 de lei de persoană.

„Toți am fost de acord să renunțăm la micul dejun. A avut un cost, nici eu nu mi-am imaginat că este așa de mare, de 110 lei pe zi”, a explica Toni Greblă, senator PSD.

Peste 300 de parlamentari sunt din provincie și au nevoie de cazare în București. Până acum, Parlamentul a cheltuit lunar pentru un ales cazat la hotel peste 1.800 de euro. După ce noul statul al deputaților și senatorilor va fi publicat în Monitorul Oficial, suma cheltuită pentru cazarea aleșilor se va reduce la jumătate. Prea târziu, însă. Banii s-au cam dus pe cazare, iar aleșii își pun speranța în generozitatea Guvernului la rectificarea bugetară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...