Cristian Tudor Popescu a comentat, la emisiunea „Cap Limpede” de la Digi24, felul în care și-a îndeplinit primarul Nicușor Dan, în primele șase luni de mandat, promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală. Gazetarul spune că pe lângă faptul că Nicușor Dan nu a reușit să facă niciun pas, primarul a fost și absent și nu a comunicat oamenilor nimic legat de activitatea sa.
Cristian Tudor Popescu: Au trecut șase luni de când domnul Nicușor Dan este primar. În seara de după ce a câștigat alegerile domnul Nicușor Dan i-am pus niște întrebări legate de fluturașul pe care l-a răspândit în campanie, în legătură cu ce va face când va deveni primar: 1400 de euro salariu net pentru bucureșteni.
Claudiu Pîndaru: N-are nicio legătură primarul cu salariul mediu net.
Cristian Tudor Popescu: Bineînțeles că n-are. Dar noi vorbim de ce a scris și a susținut domnul Nicușor Dan în campania electorală. Dânsul a pus acolo, nu l-a obligat nimeni.
1400 de euro net pentru București. Întreb bucureștenii, simțiți că v-a crescut cu un eurocent salariul în aceste șase luni?
40% mai puțin timp petrecut în trafic. Simțiți, stimați bucureșteni, cum a scăzut timpul petrecut în trafic? Dar avem un 40%, a crescut adâncimea gropilor în asfalt și, probabil, s-au înmulțit.
O centură verde a capitalei, spații verzi mai multe și mai îngrijite. Așteptăm să se înverzească. Ar fi trebuit să apară un metru pătrat de spațiu verde în șase luni? Să vedem și noi că s-a făcut un spațiu verde care nu era.
Claudiu Pîndaru: Mai e un lucru care trebuie precizat, 2020-2024.
Cristian Tudor Popescu: Sigur că da, doar că au trecut șase luni. În aceste șase luni care reprezintă o optime din intervalul respectiv. Eu nu spun să se fi terminat. Eu întreb: există vreun pas? Cum spunea președintele nostru, pas cu pas. Există vreun pas după șase luni? E de presupus că pentru a obține în patru ani lucrurile astea, la fiecare șase luni trebuie să ai o progresie, e greu de presupus că o să le faci pe toate în ultimele șase luni.
Nu avem niciun milimetru realizat în cifrele acestea, adică: mari parcări de tip park&ride în jurul capitalei; 130 de km de metrou de suprafață; 50 de km de linii de tramvai; noi grădinițe în București; școli cu program after-school, n-a făcut școli noi, în schimb a anunțat că în pandemie se vor face niște after-school-uri; 900 de tramvaie, autobuze și troleibuze noi; 2 miliarde de euro fonduri atrase pentru bucurești; 135 km de piste de biciclete; 2 ani de creștere a speranței de viață datorită reducerii poluării. Simțiți că veți trăi mai mult?
Claudiu Pîndaru: Bugetul Capitalei, la o analiză obiectivă, are mari probleme legate de datoriile lăsate de fosta administrație. Domnul Nicușor Dan a spus-o, în lunile astea a trebuit să facă eforturi de financiare ca să plătească ce a lăsat fosta administrație
Cristian Tudor Popescu: Deci greaua moștenire. Deci nimic din toate astea nu se pot realiza, dar a venit măcar domnul Nicușor Dan să ne spună, așa cum facem aici - „au trecut șase luni, stimați alegători, m-ați ales. Iată punctele cu care v-am determinat să mă alegeți. Ce am făcut sau de ce nu am putut să fac nimic în fiecare din aceste puncte”. N-a spus nimic. În general, domnul Nicușor Dan a fost foarte tăcut în aceste șase luni. Am auzit foarte puține lucruri de la dânsul. S-a tot vorbit de comunicare. Domnul Nicușor Dan comunică foarte bine în sensul că nu comunică deloc. Se pare că asta este metoda.
Dar, vedeți că atunci când apar ciocniri politice la care noi ne uităm buimaci, se aruncă cu vorbe din greu, artileria vorbelor funcționează. Am avut cu „zombie politic”, acum avem cu „mesia din debara”, zice domnul Ghinea despre fondatorul USR PLUS, din care face parte domnul Ghinea, adică domnul Nicușor Dan. „Mesia din debara” care scoate de acolo bule.
Aș vrea să lămuresc un lucru, oamenii nu înțeleg. Adică cum scoate bule? Scoate ca peștele pe gură? Ce vrea să zică? Este vorba de acte oficiale care se sigilau în evul mediu cu o pecete, deobicei de aur, sau de ceară specială și care se numeau bule. Le dădeau împărații sau Papa, de unde expresia „bulă papală”, adică domnul stă în debara și de acolo aruncă în noi cu bule, fără să se arate populației. Asta este, văd, această strategie a domnului Nicușor Dan.
Claudiu Pîndaru: Una dintre cele mai importante decizii pentru care s-a luptat domnul Nicușor Dan a fost oprirea PUZ-urilor de sectoare.
Cristian Tudor Popescu: Acela a fost un lucru bun. Faptul că nu se mai betonează, asta înțeleg că făceau. Toate clădirile astea care apar și mănâncă din spațiul verde. Deci n-a făcut spațiu verde, dar măcar a blocat pentru un an de zile acele PUZ-uri care turnau beton în și așa puținul spațiu verde al capitalei și înțeleg că a semnat un document cu bani europeni pentru rețeaua de termoficare. Sunt două lucruri pozitive.
Editor : Adrian Dumitru