Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre disputa dintre Gabriela Firea și Costel Alexe, ministrul Mediului, pe tema poluării din București. Gazetarul a criticat-o pe Gabriela Firea care a organizat o conferință de presă unde s-a spus că stațiile care au înregistrat noxe uriașe în București au fost puse în locuri „care nu sunt favorabile primăriei”. CTP, cu umorul caracteristic, a ironizat situația expusă de primarul general. „Deci dacă la Piața Victoriei e crunt, înseamnă că la Romană, cu cât ne apropiem de centru... scade. Scade, se lasă așa, se dizolvă. Și la Universitate suntem în Alpi”, a spus gazetarul.
Cristian Tudor Popescu: Eu sunt bucureștean de când m-am născut. Am trăit o perioadă, și nu foarte îndepărtată, în care se putea respira în București. De pildă, la Piața Domenii, eu stau în zonă de 20 și ceva de ani. Și când mă duc acolo la piață, mă duc pe niște străzi laterale. Acolo e o zonă verde, copaci mai mulți, vegetație și se poate respira.
Când intru acum pe bulevardul Mihalache în zona Pieței Domenii, imediat simt că îmi intră un șmirghel pe gât. Încep să tușesc... Simt pur și simplu aerul ăla de parcă e încărcat cu zgură. Încerc să respir mai rar, mai puțin, că m-am gândit și la chestia asta, să respirăm de 30 și ceva de ori pe minut. Să respirăm mai puțin, dom'le...
Ca de obicei, doamna Firea își pune mâinile în șolduri, că asta este metoda verificată a doamnei Firea, mai întâi lansează niște năsărâmbe de stă pisoiul în coadă, sau mai bine zis șarpele stă în coadă, pentru că spune despre ministrul mediului, cu care se află în această ceartă, dispută, spune că are fonduri europene ca să protejeze 3 șerpi într-un apartament. Cifra 3 este o foarte bună ancoră de manipulare. Când ai cifre, în special cifre cu zecimală... „ce convingătoare sunt alea”, 3,15, „e, dacă știe și 15 după virgulă înseamnă că așa e”...
După ce vine cu chestia asta, urmează noroiul minții, sau, să-i spunem mai bine „creier pane”. Apare doamna Firea, am văzut-o și eu astăzi, cu o doamnă de-a stânga ei, la primărie, o doamnă care aducea cu servitoarea aceea pe care și-a pus-o prefect... Paracliseru sau cum o chema... mă rog, ceva în genul paracliser, aducea la figură... Și asta din stânga spune „sunt două stații pentru măsurarea poluării care au fost puse în poziții ce nu ne sunt favorabile nouă”. Nu sunt favorabile cui? Lui Firea și ei.
Deci pe ea o preocupă ce nu e favorabil ei și primăriței, ca imagine. Că le-a pus stațiile acolo. Nu o preocupa dacă aerul ăsta e favorabil bucureștenilor. Nu! Acolo sunt defavorabile... Zice „pentru că e poluare mare”. Unde? La Obor, pe Mihai Bravu și la Piața Victoriei. Deci vă dați seama ce logicăreală sângeroasă au făcut aici?
Păi dacă la Obor este o concentrație uriașă de noxe - și au recunoscut -, „da, dom'le, acolo e mare, dar e în defavoarea noastră, ai dracului, au pus acolo stația ca să ne dea nouă o lovitură, la primărie”...
Deci, dacă la Obor, pe Mihai Bravu, este o concentrație groaznică de noxe, un kilometru mai sus, Dacia cu Moșilor, acolo cum e? Dacă la Piața Victoriei este o concentrație uriașă de noxe, după cum recunosc aceste doamne, la Romană cum o fi? La Piața Universității cum o fi?
Deci dacă la Piața Victoriei e crunt, înseamnă că la Romană, cu cât ne apropiem de centru... scade. Scade, se lasă așa, se dizolvă. Și la Universitate suntem în Alpi. Fără să plătim excursia... La Universitate sunt Alpii, dacă la Piața Victoriei „nu e în favoarea noastră”. Numai acolo este poluarea, în rest, la o sută de metri, la două sute de metri, la un kilometru de locul ăla nu e nicio problemă.
Și dacă nu vă convine, plecați la Iași!
Editor web: Liviu Cojan