Aproape toate unități administrativ-teritoriale ale României au depus cereri de finanțare prin programul Anghel Saligny, a anunțat, marți, ministrul Dezvoltării Cseke Attila. Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare.
Investițiile în rețeaua de apă și canalizare și modernizarea drumurilor sunt importante și necesare, fapt dovedit de cererile de finanțare pentru aceste proiecte depuse de 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, după ce termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanțate de Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” a fost încheiat în data de 9 noiembrie, la ora 0.00. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare.
Suma totală a cererilor de finanțare este de 137,59 de miliarde de lei, cerute de 3.147 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte, în condițiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde.
„Accesul la apă este un serviciu de bază, nu un lux, drumurile reabilitate pe care se poate circula în condiții de siguranță nu sunt un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanțare pentru o sumă aproape triplă față de cea alocată arată că a fost nevoie de acest instrument de finanțare.”, a declarat Cseke Attila.
Acesta a precizat că toți primarii USR PLUS au cerut bani prin programul Anghel Saligny.
„Am constatat cu bucurie că toate localitățile cu primari USR-PLUS au cerut finanțare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înțeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanțare și că este unul bine gândit, care merită accesat.”, a mai declarat ministrul Dezvoltării.
Editor : R.K.