Cseke Attila, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, a anunțat miercuri că își propune să schimbe statutul prefecților și subprefecților, astfel încât aceștia să nu mai fie numiți politic și să aibă statut de demnitate publică, nu de înalți funcționari publici.
Cseke Attila a prezentat miercuri în ședința de guvern, în primă lectură, un proiect de ordonanță care vizează delimitarea clară a funcției politice de cea publică, precizând că acest aspect este prevăzut și în programul de guvernare al coaliției.
„Acele tertipuri, care au avut loc de-a lungul timpului, prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcții publice, vor trebui eliminate și va trebui să clarificăm acest lucru. Noi propunem Guvernului ca statutul prefectului și subprefectului să fie modificat. Față de situația actuală, în care ei sunt înalți funcționari publici, dar știm de fapt de unde vin, să devină statut de funcție de demnitate publică”, a spus Cseke Attila.
Argumentele lui Cseke Attila
„Pe lângă programul de guvernare, pentru care am primit girul parlamentului, avem încă patru argumente solide pentru a face această modificare”, a spus ministrul.
„În primul rând, Constituția României. În art. 123 alineatul 2 se specifică foarte clar că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, ceea ce înseamnă că orice guvern, nu numai cel actual, ci și cele care au fost, și cele care vor mai fi, sunt politice. Guvernul este politic, fiind votat politic de o majoritate existentă în Parlament, iar reprezentantul Guvernului în teritoriu nu poate fi decât politic. Această situație pe care am mai avut-o și o mai avem și astăzi este o ipocrizie din acest punct de vedere, o chestiune pe lângă care s-a trecut întotdeauna și care trebuie să ia sfârșit. Lucrurile trebuie să fie foarte, foarte clare”, a punctat Cseke Attila.
„Avem, de asemenea, o hotărâre de guvern, 525, prin care s-a aprobat strategia de dezvoltare a funcției publice, care prevede această schimbare a statutului prefecților. Prevede clar că prefectul va deveni din înalt funcționar public demnitar și va avea funcție de demnitate publică”, a arătat ministrul.
„De asemenea, avem corespondența cu Comisia Europeană, cu autoritățile abilitate pe domeniul administrației, care în perioada 2017-2019, în răspunsurile pe care le-au oferit Guvernului, respectiv ministerului de resort, au spus același lucru: delimitați categoria și nivelul politic de nivelul funcționarilor publici și inclusiv legat de statutul prefecților este aceeași abordare. Deci, practic, avem și de aici un punct de vedere favorabil”, a evidențiat ministrul administrației.
„Nu în ultimul rând, avem voința Parlamentului din 2018, unde cu o largă majoritate s-a votat acest statut, care ulterior a fost schimbat prin ordonanță de urgență și s-a mers pe altă soluție de a păstra statutul de înalt funcționar public. Noi credem că această chestiune trebuie clarificată (...) Noi vom propune transformarea prefecților în demnitari publici”, a adăugat Cseke Attila.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : Luana Pavaluca