Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este condamnat în primă instanţă la închisoare cu suspendare pentru că ar fi fraudat referendumul pentru demiterea preşedintelui din 2012. Vrea un nou mandat în Parlament, deşi prevederile din noul Cod de Etică, adoptat de social-democraţi la sfârşitul anului trecut, nu i-ar permite asta.
„Acest cod de conduită are în primul rând un rol de prevenţie, care mie mi se pare mult mai important ca a aplica sancţiuni, care şi sancţiuni vor fi aplicate dacă unii dintre colegii noştri nu vor înţelege că acest mod de abordare nu este o glumă”, declara Liviu Dragnea, preşedintele PSD, în octombrie anul trecut.
Fostul preşedinte al social-democraţilor, Victor Ponta, este urmărit penal. Intră şi el sub incidenţa noilor reguli de stabilire a candidaţilor. Pentru el, însă, partidul ar vrea să facă o excepţie.
Reporter: Veţi candida?
Victor Ponta: Dacă mă pun pe listă, da. Dacă ei mă vor, eu îi vreau, toată lumea mulţumită.
Nici Dan Şova şi Vlad Cosma - primul, arestat preventiv, al doilea anchetat pentru corupţie - nu ar mai corespunde criteriilor promovate de PSD. Iar la Senat, ar urma să fie sacrificate şi alte nume cunoscute - Ecaterina Andronescu şi Darius Vâlvov.
Totuşi, PSD a lăsat o portiţă de salvare. Politicienii cu probleme nu sunt excluşi automat. Decizia trebuie luată de o comisie specială a partidului.
Liberalii sunt ceva mai stricţi. Cei care au probleme cu legea îşi pierd de drept funcţia publică sau pe cea deţinută în partid.
„Criterii clare, realiste. Nimeni nu este proprietarul unui loc în Parlament sau în Administraţie”, a declarat Vasile Blaga, copreşedintele PNL.
PNL ar urma să scoată de pe listă parlamentari cu experienţă. De exemplu, deputatul Ioan Oltean, lăsat fără imunitate la finalul anului trecut, la cererea procurorilor DNA.
„Este pentru mine regretabil că, după 25 de ani de muncă politică, 21 de ani de membru al Camerei Deputaţilor, să vin astăzi în faţa dumneavoastră într-o asemenea postură”, s-a adresat Ioan Oltean, deputat PNL, colegilor la votul de ridicare a imunității.
Nici liberalii Petre Roman, Cătălin Teodorescu, Dan Motreanu şi Theodor Nicolescu nu ar mai fi în cărţi la alegerile legislative.
PSD şi PNL nu-i tolerează nici pe plagiatori, pe cei care au contracte cu statul şi pe cei care au minţit în declaraţiile de avere.
„Ce le afectează este în ce fel vor reuşi să se apropie acum de electorat, fără să mai aibă figuri vizibile la nivelul colegiilor locale”, afirmă Andrei Ţăranu, analist politic.
Criteriile de integritate adoptate de social-democraţi şi liberali ar trebui să se aplice în cazul scrutinelor locale şi parlamentare de anul acesta.