Foto: Mediafax
Cristian Preda a mai declarat că europarlamentarii trebuie informaţi în legătură cu intenţiile fostului ministru român al Transporturilor.
Eurodeputaţii „trebuie să ştie că, validând mandatul lui Silaghi, acceptă interpretarea” acestuia, care foloseşte calitatea de membru al PE „ca un scut în faţa justiţiei din România”, a spus acesta, citat de Mediafax.
Cererea de invalidare a mandatului lui Ovidiu Silaghi se bazează pe o serie de prevederi din Regulamentul de procedură al PE. Articolul 1 din Anexa 1 a Regulamentului menţionează faptul că eurodeputaţii trebuie să respecte câteva „principii generale de conduită: acţiunea dezinteresată, integritatea, transparenţa, conştiinciozitatea, cinstea, responsabilitatea şi respectarea reputaţiei Parlamentului”.
Totodată, comisia de verificare a validităţii mandatelor „ar trebui să pună întrebări privind sărirea mai multor poziţii din lista PNL” de la europarlamentarele din 2009, a mai spus Cristian Preda.
Partidul Naţional Liberal a obţinut cinci mandate de europarlamentar la alegerile din 2009. Ovidiu Silaghi era plasat pe locul 7, iar Eduard Hellvig, pe 14.
Mandatul unui europarlamentar intră în vigoare după ce statul respectiv trimite la Parlamentul European numele acestuia. Înainte de a putea participa la lucrările Legislativului de la Strasbourg, eurodeputatul trebuie să declare în scris că nu deţine o funcţie incompatibilă cu cea de deputat în Parlamentul European, se arată în Regulamentul de Procedură.
Pe de altă parte, verificările comisiei pot dura mai multe luni. În cazul în care aceasta constată o incompatibilitate, mandatul este invalidat.
AEP a transmis către Parlamentul European notificările pentru ocuparea de către liberalii Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis, duminică, ministrului Justiţiei cererile de urmărie penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, şi Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor.