Parlamentul a aprobat, miercuri, constituirea comisiilor de control asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii şi, respectiv, Serviciului de Informaţii Externe. Președinția comisiei SRI i-a revenit lui Ioan Chirteș, senator PNL, în timp ce conducerea comisiei SIE a fost preluată de senatorul Nicu Fălcoi de la USR-PLUS.
Din Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI fac parte: senatorul PNL Ioan Cristian Chirteş - preşedinte, deputatul PNL Iulian Alexandru Muraru, deputatul PNL Răzvan Prişcă, deputatul PSD Florin Silviu Hurduzeu - vicepreşedinte, deputatul PSD Mitică-Marius Mărgărit, senatorul PSD Marius Alexandru Dunca, deputatul USR PLUS Teodor Lazăr, deputatul AUR Dorel Gheorghe Acatrinei, deputatul UDMR Csoma Botond - secretar.
Din Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SIE fac parte: senatorul USR PLUS Nicu Fălcoi - preşedinte, senatorul PSD Felix Stroe - vicepreşedinte, deputatul PSD Mihai Weber, senatorul PNL Liviu Dumitru Voiculescu, deputatul PNL Antonel Tănase - secretar, deputatul AUR Nicolae Roman şi senatorul UDMR Turos Lorand.
După vot, membrii celor două comisii au depus jurământul pentru păstrarea secretului asupra documentelor şi datelor şi că nu au făcut parte din structurile fostei securităţi şi nici din cadrele serviciilor de informaţii.
Cristian Chirteș, președintele Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații: „Parlamentul României a acordat astăzi un vot prin care am preluat conducerea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului, pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații.
Decizia s-a luat prin votul majorității deputaților și senatorilor, la propunerea birourilor permanente ale acestora și prin consultarea liderilor grupurilor parlamentare.
Activitatea Comisiei are o responsabilitate importantă, de control al activității SRI, într-un context democratic, conform prevederilor Constituției. România este un stat de drept, în care drepturile și libertățile cetățenilor trebuie să fie garantate, angajamentele asumate în cadrul parteneriatelor stategice sunt respectate, iar instituțiile își desfășoară activitatea în deplină legalitate și transparență.
„Vom urmări constant orice semnal care ar putea indica depășirea cadrului constituțional sau legal, pentru a preveni abuzuri, politizări sau orice formă de excese”
Modalitățile de control a activității SRI sunt asigurate prin forma de numire a conducerii acestei instituții, de către Parlament, la propunerea Președintelui, prin obligația prezentării de rapoarte cu privire la activitatea Serviciului și prin acțiunile Comisiei comune permanente, care își va începe activitatea în noua componență.
Ne vom asigura, conform legii, că Serviciul Român de Informații respectă, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, prevederile Constituției și ale celorlalte acte normative, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.
Un obiectiv important va fi acela de a urmări constant orice semnal care ar putea indica depășirea cadrului constituțional sau legal, pentru a preveni abuzuri, politizări sau orice formă de excese în desfășurarea activității Serviciului Român de Informații.
În plus, vom fi interesați de o clară separare de practici ale trecutului, precum și de o stimulare a dialogului politic, pentru a se ajunge la clarificări și modernizări legislative cu privire la atribuțiile și rolul acestei instituții, precum și cu privire la consolidarea controlului civil exercitat de Parlament”.
Editor : Liviu Cojan