(FOTO - Mediafax)
„Am avut o discuţie pe multe subiecte, cel mai arzător cel privind Roşia Montană, mi-am reafirmat convingerea că e un proiect care se asumă sau nu de către Guvern. PSD a convenit să revenim la formula unei comisii speciale, să se solicite retragerea procedurii de urgenţă. Poziţia PNL rămâne în forma comunicată deja. Pentru noi, proiectul nu prezintă suficiente garanţii să fie asumat prin votul Parlamentului. Nu putem asuma noi, în Parlament, ceea ce Guvernul nu îşi asumă”, a declarat Crin Antonescu.
„E limpede că nu am avut o decizie şi o discuţie în USL pe proiect şi niciodată cu premierul despre anagajamentele statului român în această privinţă”, a spus ieri, liderul PNL.
(Declaraţiile liderului PNL Crin Antonescu)
Luni, acesta anunţase poziția politică asumată de parlamentarii PNL, în sensul de a vota împotriva proiectului de lege. După ce a aflat de la televizor despre decizia partenerului liberal, premierul a declarat că proiectul nu mai poate continua, având în vedere că nu există sprijin parlamentar.
„Cât timp există în mod clar o majoritate împotriva proiectului Roșia Montană, nu mai are rost să pierdem mult timp”, spunea atunci premierul.
În acest context, s-a renunţat la ideea constituirii unei comisii speciale care să discute proiectul privind exploatarea minieră de la Roșia Montană.
Totodată, vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu, anunţa că proiectul privind Roșia Montană a intrat în procedură de urgență în Parlament.
„Formal, proiectul de lege privind Roşia Montană este trimis Senatului, ca primă cameră sesizată, la Biroul Permanent, mâine, va urma cursul normal, va fi trimis Comisiei de administraţie publică, cu avize, cum e nromal. Sau, a doua variantă, în şedinţa birourilor reunite să constituim o comisie mixtă, Senat – Camera Deputaţilor, în scopul de a deschide dialogul cu cei care manifestă în stradă, care au poziţii în mediul online, care în presă au pledat într-un sens sau altul. Merg spre a doua variantă, pentru că permite această discuţie publică, transparentă şi dialog. Voi pleda pentru o durată rezonabilă, scurtă, nu pentru cantonarea în discuţii nesfârşite. Pe proiectul la rigoare, dacă se lucrează intens şi membrii comisiei se dedică, cred că într-o lună să treacă şi de Camera Deputaţilor”, a declarat Crin Antonescu, duminică, invitat la Digi24.
Precedent- comisie specială înființată și în 2003
Parlamentul aproba în martie 2003 înfiinţarea unei comisii speciale care să analizeze proiectul de la Roşia Montana şi să depună un raport în termen de două luni. Comisia, în care erau reprezentate toate partidele parlamentare, urma să fie condusă de către deputatul PSD Alexandru Sassu, secondat de parlamentari PRM şi PNL. Din comisie făcea parte şi Radu Berceanu. Potrivit deciziei de atunci a Parlamentului, scopul comisiei era de a formula „un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte aspectele economice, sociale, culturale şi de mediu" de la Roşia Montana.
La lucrările comisiei urmau să fie invitaţi miniştri, membri ai Academiei, ai serviciilor de informaţii şi alţi specialişti.
Premierul de atunci Adrian Năstase trimisese anterior o scrisoare conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului în care arăta că, avînd în vedere dezbaterile pe tema Proiectului de dezvoltare minieră Roşia Montană şi „ţinînd seama de necesitatea exprimării unui punct de vedere unitar în această privinţă", Guvernul desemnase cinci miniştri care „să participe la efectuarea unei analize asupra acestei problematici". Adrian Năstase solicita conducerii Parlamentului să analizeze oportunitatea constituirii unei comisii comune parlamentare la lucrările căreia să fie cooptaţi miniştrii desemnaţi de Guvern.