Premierul Ludovic Orban și miniștrii de restort din domeniile Energie, Apărare și Agricultură au participat la discuțiile cu omologii francezi și semnarea documentului pentru actualizarea Parteneriatului strategic Franța – România și a Foii de parcurs pe următorii 4 ani. Prim-ministrul a precizat că a semnat un document de intenție pentru cooperarea în construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă dar și a reparațiilor care trebuie făcute la reactorul 1. Totodată, discuțiile au avut în vedere și participarea Franței la programul național de înzestrare militară, a spus Orban.
“Parteneriatul strategic între Franța și România, care a fost semnat prima oară în 2009, a fost reînnoit prin declarația președinților, în 2018. Ultima actualizare a Foii de parcurs, a concretizării Parteneriatului strategic în obiective comune, a fost în 2016.
Foaia de parcurs actualizată pe următorii 4 ani vizează colaborarea în domeniul apărării, energiei, nuclear civil, infrastructurii, agriculturii, comunicațiilor și al culturii.
Am mai semnat împreună cu premierul francez o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil care vizează, printre altele, colaborarea cu partenerii strategici în realizarea proiectului de construcție a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în reparația capitală, renovarea și modernizarea reactorului 1, într-un cadru mai larg, cu parteneri strategici.
A mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și o companie franceză, Orano.
Am introdus în cadrul Parteneriatului strategic obiective importante pentru România, cum este aderarea la Spațiul Schengen, aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, având o garanție a unei susțineri din partea Franței pentru obiectivele pe care le urmărim.
În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul militar, am abordat subiecte la zi cum este contractul privitor la corvete. Şi aici am prezentat punctul nostru de vedere. Au fost mai multe procese care au fost declanşate de un competitor împotriva deciziei de adjudecare a contractului care a fost luată de comisia de licitaţie. Imediat ce se vor termina aceste litigii în instanţă, din punctul nostru de vedere, suntem gata să semnăm contractul, pentru noi fiind extrem de importantă semnarea şi realizarea acestui contract, construcţia celor patru corvete, care sunt extrem de importante în dispozitivul strategic al României la Marea Neagră.
Interesul de participare la programul de înzestrare îl apreciem, dar sigur că pe multe din programele de înzestrare sunt proceduri competitive în care contează calitatea ofertei şi deciziile se iau în funcţie de aceste oferte care vor fi făcute”, a afirmat Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă susţinute la sediul Ambasadei României la Paris.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că a discutat cu omologul său francez, printre altele, despre Politică Agricolă Comună și Green Deal.
“La întâlnirea cu omologul meu francez am abordat două seturi de probleme. Prima s-a referit la negocierile privind noua Politică Agricolă Comună (PAC), noul program strategic pe care fiecare țară îl creionăm acum și modul cum integrăm strategiile Comisiei privind biodiversitatea, strategia «farm to fork» și Green Deal.
Avem câteva priorități unde Franța ne poate ajuta, și anume vrem să consolidăm ferma de familie. Franța are o tradiție foarte mare. Am convenit să utilizăm experiența foarte bună, de asemenea o colaborare privind învățământul tehnic și cercetarea agricolă.
Mâine doi colegi de-ai mei, secretari de stat, vin în Franța, fiindcă vrem să dezvoltăm o rețea de depozite cu produse românești, precum sistemul francez”, a declarat acesta.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : Alexandru Costea