Nicolae Ciucă a fost validat candidatul PNL la prezidențiale. A venit la Consiliul Național direct de la inundații

Data actualizării: Data publicării:
Nicolae Ciucă la Consiliul Național al PNL.
Nicolae Ciucă la Consiliul Național al PNL. Foto: Inquam Photos/ George Călin

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, este cu un pas mai aproape de linia de start a cursei pentru Cotroceni. La Congresul partidului, el a fost votat în unanimitate de membrii Consiliului Național pentru a putea candida la alegerile prezidențiale. Ciucă a venit la întrunire direct din zonele din Moldova afectate de inundații.

ACTUALIZARE 14: 09. Nicolae Ciucă a fost validat candidat al PNL la alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată în unanimitate.

ACTUALIZARE 13: 50 Tema actualei guvernări cu PSD a fost abordată de Nicolae Ciucă în discursul său în care cere votul partidului pentru a fi candidatul la alegerile prezidențiale. Acesta a punctat că PNL își dorește o guvernare de dreapta, însă nu a găsit în niciun partid de dreapta maturitatea necesară.

„Petrec mult timp în contact cu oamenii și vă spun că cei care ne privesc cu neîncredere îmi transmit principalul motiv ca fiind acela al colabării politice cu PSD. Noi am discutat, nu ne-am îndoit că vom pierde puncte electorale. Am fi vrut să facem Coaliție de dreapta, dar imaturitatea politică a făcut imposibilă continuarea alianței. O spun clar, ne dorim să facem o Coaliție cu partide de dreapta. Aceasta a fost mereu prima opțiune și așa va fi. Mai mult, aceasta este și opțiunea pe care o românii o exprimă la urne. Doar că vrem un partener previzibil pe care să ne putem baza, matur și responsabil. Guvernarea țării în actualul context nu e joacă de copii. Îi așteptăm să se maturizeze, să înțeleagă lecția dată de români la alegeri și îi asigur că au în PNL un partener”, a declarat Nicolae Ciucă.

ACTUALIZARE 13:25 Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a participat la Consiliul Național al PNL. Edilul a semnat pentru candidatura lui Nicolae Ciucă la prezidențiale, chiar pe scenă.

ACTUALIZARE 13 :10 Cu un atac la adresa PSD a venit și Rareș Bogdan. Prim-vicepreședintel PNL a declarat că le va trimite, imediat după ce liberalii vor câștiga alegerile prezidențiale, o duzină de batiste cu care să își șteargă lacrimele.

„Toți au probleme cu batista mea. Pe 8 de cembrie după ora 24 le voi transmite și trimite o duzină de batiste ca să își șteargă lacrimile înfrângerii. Îi trimit și lui Tudeose, Grindeanu, Simonis și Ciolacu. Speculațiile au încetat, avem un președinte și un om pentru care merită să luptăm, Nicolae Ciucă”.

ACTUALIZARE 13:05 Emil Boc a vorbit în discursul său despre calitățile pe care le are candidatul PNL la alegerile prezidențiale. Edilul din Cluj l-a descris pe Nicolae Ciucă ca fiind un lider curajos, mai ales prin faptul că a fost șef al armatei.

„Este un om definit prin calitatea politică și umană pe care români doresc să le regăsească. Un om care inspiră bunătate, empatie și curaj. Un om care a demonstrat că el când aude o alarmă fuge spre pericol ca noi să fim în sigruranță. (...) Cu Ciucă, România va fi în siguranță pentru că știe să ne ferească de pericole. (...) Trebuie să știm un lucru, niciun lider nu poate câștiga alegerile singur. Orice lider a câștigat având în spate o armată motivată”, a declarat Emil Boc.

ACTUALIZARE 12:20 Alina Gorghiu susține că liberalii vor câștiga alegerile prezidențiale din această iarnă, tocmai pentru că au candidatul „potrivit”.

„Am bătut PSD măr în 2014 și vă asigur că se va întâmpla același lucru pentru că România nu are nevoie de populism, n-are nevoie de zâmbete largi prezentate în fiecare zi, dar fără proiecte. N-are nevoie de risc, România are nevoie de certitudine, siguranță și securitate, Așadar, nu există niciun motivi să nu câștigăm și anul acesta alegerile pentru că avem candidatul potrivit”, a declarat Alina Gorghiu.

ACTUALIZARE 12:11 Nicolae Ciucă a ajuns la Consiliul PNL, direct de la inundațiile din județul Galați.

ACTUALIZARE 12:10 Fost președinte al PNL, atac la adresa liberalilor

Ludovic Orban a atacur dur PNL, chiar în timp ce liberalii își votează astăzi candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui Nicolae Ciucă. Fostul președinte al PNL a venit cu o listă, pe care a descris-o ca fiind „singura șansă a PNL să își spele cât de cât obrazul în prag de alegeri”.
Actualul președinte al Forței Drepte este de părere că PNL ar trebui să retragă sprijinul premierului PSD și în cazul în care acesta nu își depune mandatul, să depună alături de Forța Dreptei o moțiune de cenzură. De asemenea, în opinia sa, PNL ar trebui să anunțe public că nu vor mai face un guvern cu PSD după alegeri și că vor guverna într-o coaliție de centru-dreapta.
Orban a punctat că PNL ar trebui să desemneze un alt candidat la alegerile prezidențiale și să anunțe că nu îl va susține pe Ciolacu în turul 2. De asemenea, ar trebui să „își ceară scuze public de la votanții liberali pentru uriașa greșeală de a readuce PSD la putere și să se angajeze că vor anula toate măsurile antiliberale” și să rupă definitiv relația cu Klaus Iohannis.
„Dacă nu vor face asta, nu vor rămâne nimic altceva decât niște nedemni „tovarăși de drum” ai PSD și orice român va ști că dacă votează cu PNL, de fapt, votează cu PSD, pentru că orice vot dat PNL va permite PSD să câștige alegerile prezidențiale și să formeze guvernul cu ajutorul PNL după alegeri”, a punctat Ludovic Orban pe Facebook.

ACTUALIZARE 11:50 Bode atacă dur candidații la prezidențiale

Lucian Bode, secretarul general al PNL, a atacat dur candidații la alegerile prezidențiale și l-a lăudat pe candidatul liberal la alegerile din această iarnă. Acesta susține că contracandidații văd o amenințare în liberali, iar din acest motiv toate partidele atacă dur PNL.

„Candidatul PSD are de dus o bătălie cu fostul președinte al PSD, acum independent. Și cu fostul lor copil de minge, acum extremist. Pe spațiul stângii este aglomerat. E prima dată când pe electorat se bat mai mulți PSD-iști, unul mai roșu ca altul. Pe dreapta e doar Ciucă și cam atât. Mai este o doamnă nou venită, dar ea nu știe încă în ce barcă se află, de dreapta, dacă câștigă votul progresiștilor sau suveraniștilor. De fapt, toți trei fac jocul PSD și lumea trebuie să știe că se luptă pentru candidatul PSD, care dacă ajunge în turul 2 să aibă un adversar comod. Acela nu este Nicolae CIucă, că Ciucă e cel care îl învinge pe candidatul de stânga”.

Lucian Bode susține că partidele care au candidați la alegerile prezidențiale se tem de liberali, iar din acest motiv ies cu atacuri în spațiul public

„Cam așa stau lucrurile și indiciul cel mai bun este că toți ne atacă. Dacă n-am fi o amenințare, n-ar mai avea tunurile pe noi. Sunt agitați și asta denotă disperare. La PSD se fac planuri pentru preluarea președinției PSD. La USR există aceeași logică și vedem permanent cum abordarea celor care ne-au amenințat îi sapă de pe acum groapa candidatului”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

„Se fac eforturi pentru a ajunge Nicolae Ciucă. Pe de altă parte, întotdeauna s-a aflat în zonele în care oamenii au avut nevoie de ajutor”, a spus la Digi24 Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

Reuniunea are loc începând cu ora 11,00 la Palatul Parlamentului.

„'Duminică, Partidul Naţional Liberal se reuneşte în cadrul Consiliului Naţional, unde va fi votat candidatul PNL pentru alegerile prezidenţiale. Vom discuta despre viziunea noastră pentru o Românie mai prosperă şi mai sigură - în care familiile sunt protejate, tinerii au oportunităţi de creştere şi locuri de muncă, iar seniorii sunt respectaţi pentru toată munca şi dedicarea lor”, a anunțat PNL într-un comunicat.

Joi, Biroul Executiv al PNL a votat o derogare pentru ca Nicolae Ciucă să poată candida la alegerile prezidenţiale din partea formaţiunii politice, având în vedere că liderul liberalilor nu avea vechimea în partid necesară, potrivit Statutului.

Nicolae Ciucă a intrat în partid în octombrie 2020 şi pentru a candida la Preşedinţie este nevoie, potrivit Statutului PNL, de cinci ani vechime.

În 29 august, Biroul Politic Naţional al partidului l-a desemnat pe Nicolae Ciucă drept candidat pentru alegerile prezidenţiale, această decizie urmând a fi supusă aprobării Consiliului Naţional.

Totuși, Nicolae Ciucă este cotat slab în sondajele de opinie. Surse Digi24 spun că liberalii i-ar fi propus să candizeze pentru funcția de președinte lui Ilie Bolojan, dar acesta a refuzat în repetate rânduri. De altfel, Bolojan nici nu este pe lista celor care țin discursuri la Congres.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri