Mădălin Voicu: FOTO Agerpres
ACTUALIZARE 12.06. Comisia Juridică a dat aviz și pentru reţinerea şi arestarea lui Nicolae Păun.
13 deputați s-au pronunțat pentru reținerea și arestarea preventivă a colegului lor. Doi aleși au votat împotrivă și s-au înregistrat trei abțineri, atât pentru cererea de reținere, cât și pentru cea de arestare preventivă.
Nicolae Păun nu a fost prezent la votul din comisie, a spus Ciprian Nica.
Acesta a anunțat că membrii comisiei vor înainta Biroului Permanent rapoarte cu rezultatul votului și că acestea vor fi supuse dezbaterii plenului în această după-amiază sau mâine.
ACTUALIZARE 11.30. Comisia Juridică a dat aviz pentru reţinerea şi arestarea lui Mădălin Voicu.
Ciprian Nica, vicepreşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a anunțat rezultatul votului în cazul deputatului Mădălin Voicu. Pentru cererea de reținere, din 19 voturi s-au înregistrat 10 pentru reținere și 9 împotriva reținerii. Iar în cazul cererii de arestare au fost 18 membri în sală, rezultatul fiind de 10 voturi „pentru” arestare preventivă, iar 8 împotrivă.
Deciziile Comisiei Juridice în astfel de cazuri sunt consultative, hotărârea fiind luată de plenul Camerei Deputaţilor.
DNA îl acuză pe Mădălin Voicu că ar fi intervenit la ANAF și Guvern pentru promovarea unor legi. Nicolae Păun este suspectat de corupție, spălare de bani și trafic de influență. Este vorba despre două proiecte finanțate cu bani europeni, dar și de la bugetul de stat pentru integrarea persoanelor din comunitatea romă.
Nicolae Păun ar fi demarat proiectele prin fundația pe care o conduce, iar aceste proiecte s-au întins pe trei ani, din 2010 până în 2013.
Suma deturnată se ridică, potrivit procurorilor, la 5 milioane de euro.
În urma acestei anchete, premierul l-a demis pe Gelu Diaconu din funcţia de președinte al ANAF. DNA îl acuză pe Gelu Diaconu că i-ar fi ajutat pe deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun să deturneze şase milioane de euro, bani europeni destinaţi integrării sociale a romilor.
În interceptările din dosar apare și numele fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. Dezvăluirea a făcut-o chiar Mădălin Voicu, după ce și-a studiat dosarul la Comisia Juridică din Camera Deputaților. Parlamentarul recunoaște că a avut o convorbire cu Teodorovici, în care îl ruga să îl primească la discuții pe Nicolae Păun. Însă nu consideră că asta înseamnă trafic de influență, una dintre infracțiunile de care îl acuză DNA.
Dosarul are 19 volume, 5.000 de pagini. Mare parte din dosar pe bazează pe interceptări. Nicolae Păun ar fi fost interceptat în timp ce spunea că în cazul în care va fi băgat la închisoare vrea să-l omoare pe procuror.
Citiţi şi:
Numele fostului ministru Eugen Teodorovici, în dosarul lui Mădălin Voicu și Nicolae Păun
INTERCEPTĂRI. Nicolae Păun ar fi spus că îl omoară pe procurorul care îndrăznește să-l ancheteze
Șefii ANAF, puși sub acuzare în dosarul lui Mădălin Voicu și Nicolae Păun. DNA cere arestarea celor doi deputați