Corneliu Dobriţoiu a anunţat covocarea comisiei de apărare marţi, la ora 13.00, în baza hotărârii Biroului Permanent, pentru stabilirea cererii de informaţii către SPP şi, în baza cererii respective, se va stabili un termen pentru audierea reprezentanţilor instituției.
Preşedintele Comisiei de apărare a precizat că SPP este obligat să răspundă acestei solicitări a comisiei.
Întrebat ce se poate întâmpla cu raportul Comisiei de apărare, Dobriţoiu a menţionat că nu poate să se pronunţe, pentru că nu ştie poziţia SPP.
„Dacă se va constata că SPP nu şi-a desfăşurat activitatea conform atribuţiilor sale, atunci vom solicita măsuri administrative, în consecinţă. Mai mult nu avem ce face”, a spus Dobriţoiu.
El a menţionat că Parlamentul nu poate cere demiterea şefului SPP, dar poate transmite o solicitare către CSAT.
Multe semne de întrebare în ceea ce priveşte activitatea serviciilor de informaţii
Întrebări precum: ştia SRI de acest caz sau a fost informat preşedintele României despre situaţie rămân deocamdată fără răspuns. Parlamentul cere însă lămuriri. Si pentru asta comisiile parlamentare au anunţat audierea conducerii SRI şi SPP.
Parlamentul îi cheamă la raport pe şefii serviciilor secrete, la aproape o săptămână de la izbucnirea scandalului de trafic de influenţă în urma căruia a fost arestat fratele preşedintelui României. Directorul SRI, George Maior şi cel al SPP, Lucian Pahonţu, vor fi audiaţi în comisiile de specialitate. Iniţiativa i-a aparţinut preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu: „Cred că SRI ar trebui să ne dea date cu privire la faptul dacă a ştiut de situaţia fratelui preşedintelui Băsescu, de când a ştiut şi cât a stiut şi dacă l-a informat pe preşedinte. Serviciile îşi fac treaba şi trebuie să-şi facă treaba să-l avertizeze pe preşedinte, pentru că altfel se expune, aşa cum se întâmplă, unor consecinţe care nu sunt strict referitoare la persoana lui, ci angajează instituţia prezidenţială şi ţara în general”.
Şi fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea, crede că SRI ar fi fost obligat să-l informeze pe Traian Băsescu despre legătura dintre fratele său şi familia lui Bercea Mondial.
„Lucurile stau foarte prost pentru SRI, fiindcă o asemenea informaţie care nu se dă preşedintelui, pentru că purtătorul de cuvânt a spus: domnule, nu a fost ceva de securitate naţională... dar fratele preşedintelui face parte din primul cerc de lângă presedinte”, a spus Cătălin Harnagea, fost director al SIE.
Potrivit legii, SRI transmite informaţii din domeniul siguranţei naţionale preşedintelui României, prim-ministrului, şefilor parlamentului, miniştrilor, prefecţilor sau procurorilor. Una dintre principalele ameninţări la adresa siguranţei naţionale este subminarea statului de drept, iar încercarea de a influenţa un judecător să dea o anumită sentinţă este subminare a statului de drept. Ceea ce înseamnă că dacă s-a respectat legea şi dacă SRI ştia de cazul Bercea Mondial - Mircea Băsescu, preşedintele României ar fi trebuit să fie informat încă de acum trei ani despre situaţia fratelui său.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat săptămâna trecută cu nu a primit nicio informare de la SRI privind situaţia fratelui său.