Dispută aprinsă pe rețelele de socializare între Nicușor Dan și Cristian Ghinea, deputat USR. Cel din urmă i-a reproșat președintelui de partid că nu adoptă o poziție fermă cu privire la referendumul privind modificarea Constituţiei, propus de Coaliția pentru Familie. În replică, președintele USR a spus că poziționarea pe tema redefinirii căsătoriei este o capcană și că poziționările progresişti vs. conservatori nu își au rostul.
Deputatul Cristian Ghinea a afirmat că, la ultima şedinţă a Biroului Naţional al USR, Nicuşor Dan a ameninţat că demisionează de la conducerea partidului dacă acesta se va poziţiona oficial împotriva modificării Constituţiei, situaţie în care membrii BN au decis să amâne decizia pentru miercuri.
„A fost o şedinţă lungă a noului Birou Naţional, de 10 ore. Spre final s-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drulă: USR ca partid să se poziţioneze împotriva schimbării Constituţiei. Se contura o majoritate clară pentru susţinerea propunerii. Moment în care Nicuşor Dan a ameninţat că îşi dă demisia dacă partidul se va poziţiona. Mai mulţi membri au cedat din păcate acestui şantaj. L-am anunţat atunci pe Nicuşor Dan că dacă nu avem o decizie e momentul să îşi asume personal acest lucru şi că eu m-am săturat să răspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului şi nu le asumă personal. Emoţia produsă de anunţul său a făcut să se voteze pentru amânare. Deci, s-a amînat prin vot (m-am opus şi amânării) pentru miercuri”, a scris Cristian Ghinea comentând la o postare de pe Facebook legată de poziţia USR faţă de referendumul privind definiţia familiei în Constituţie.
Ghinea l-a acuzat că Nicuşor Dan că ţine „ocupat cu nimicuri” Biroul Naţional recent ales la Congres.
De asemenea, deputatul este nemuţumit de modul în care preşedintele USR tratează membrii din partid ai platformei România 100.
„Eu sunt certat în BN şi la grupul parlamentar pentru că fac parte şi din România 100, după ce Nicuşor Dan a făcut ca Dacian Cioloş să nu vină la noi. Au intrat toţi în Parlament defilând cu Cioloş, dar acum se pare că ar trebui să cer voie de la Oana Bâzgan sau Cosette Chichirău să mă asociez cu Dacian Cioloş. E amuzant si tragic în acelaşi timp”, a afirmat Ghinea, potrivit News.ro.
El susţine că participanţii de la Congresul USR au dat un mandat clar pentru o conducere colectivă în care sunt reprezentaţi toţi membrii România 100 care au candidat pentru funcţii în BN.
„Acest mandat este acum ridiculizat de Nicuşor Dan şi de garda sa pretoriană. Democraţia internă e acceptată cât vrea Nicuşor Dan, care fie schimbă regulile, fie mută atribuţii daca nu iese bine la vot, fie ameninţă cu demisia. Not fun totuşi”, a precizat Ghinea.
Reacția lui Nicușor Dan a venit tot pe Facebook: Poziționarea pe tema redefinirii căsătoriei, o capcană
„Îmi pare rău că sunt nevoit să ies cu o postare despre USR intern, în loc să vorbesc despre lucrurile bune pe care membrii USR le fac, sacrificându-şi viaţă personală. În zecile de întâlniri cu oameni care doreau să vină în USB / USR am spus că singura şansă pe care o avem de a sparge blocada sistemului este coalizarea, sub aceeeaşi platformă, a oamenilor cu opţiuni ideologice diferite, într-un program bazat pe ce ne uneşte, pe urgenţele societăţii. Am spus că în USB / USR este loc şi pentru progresişti şi pentru conservatori, o tema care este prea intimă pentru foarte mulţi pentru a fi tranşată prin vot. Am spus asta multor oameni, privindu-i în ochi, în discuţii unu la unu, când mă întrebau dacă merită să se investească în USB / USR”, a răspuns liderul USR.
„Am spus asta de aşa de multe ori, inclusiv în Adunările Generale ale USB, că am considerat că e de la sine înţeles. Nu m-am gândit vreodată că ar fi trebuit să o trecem în statut, ca garanţie. În discursul din ianuarie de la Sibiu am spus că principalul risc al USR este exacerbarea tensiunilor între progresişti şi conservatori. În discursul de la congresul de la Cluj am spus acelaşi lucru, am spus că USR trebuie să fie un loc în care să colaboreze şi progresiştii şi conservatorii. Am fost vehement împotriva pozitionărilor liderilor de opinie ai USR, de ambele părţi, care aduceau USR în dezbaterea progresişti vs. conservatori, în loc de dezbaterea despre subiectele reale ale societăţii şi despre competenţele pe care USR le aduce în politică”, a adăugat Nicușor Dan.
„Există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziţioneze pe tema redefinirii familiei creştine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu toţii în capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziţionare care ar încalcă convingerile intime ale unor colegi ai noştri aflaţi în minoritate. Am făcut atâtea lucruri minunate împreună, progresişti şi conservatori. Am trezit speranţa în sute de mii de oameni. Sper să avem înţelepciunea să rămânem uniţi. Sper să ne ridicăm la înălţimea speranţelor pe care oamenii şi le-au pus în noi”, a conchis el.