CNSAS: Mircea Dumitru are decizie de neapartenenţă şi necolaborare cu Poliţia Politică
Data actualizării: Data publicării:
CNSAS a transmis un comunicat de presă în care anunţă că ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, are adeverinţă de la CNSAS din anul 2007, când a fost verificat ca decan al Facultăţii de Filozofie, care atestă neapartenența și necolaborarea cu Poliția Politică a ministrului educației.
De asemenea, CNSAS mai precizează că verifică în acest moment membrii Guvernului (potrivit legii de funcționare a CNSAS) și că, la momentul încheierii verificărilor, va da publicității rezultatul cercetării și în privința ministrului Mircea Dumitru.
Redăm integral comunicatul CNSAS
''Urmare informaţiilor publicate azi, 04.10.2016, referitoare la relația cu fosta Securitate a domnului Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, facem cunoscute următoarele:
La data de 07.08.2007, Colegiul C.N.S.A.S. a adoptat, pe numele domnului Mircea Dumitru, Decizia nr. 2175 de neapartenență/ necolaborare cu poliția politică comunistă, potrivit prevederilor legale la acea dată (Legea nr. 187/1999). Verificarea domniei sale s-a derulat, în virtutea calității sale de decan al Facultății de Filozofie, Universitatea din București, la cererea Asociației Civic Media;
În acest moment, verificarea membrilor Guvernului României este în derulare, iar la finalizarea acesteia, C.N.S.A.S. va face publice concluziile, inclusiv în privința domnului Mircea Dumitru."
Presa a dezvăluit că actualul ministru al Educației, Mircea Dumitru, ar fi fost colaborator al Securității în perioada studenției sale, în anii 80, iar fosta Securitate i-ar fi întocmit dosar de rețea între 1980 și 1986.
Potrivit procedurilor, un dosar de rețea era întocmit de Securitate atât în cazul colaboratorilor, dar și în cazul celor pe care a încercat să-i recruteze.
Adeverința de la CNSAS eliberată pe numele lui Mircea Dumitru în 2007 arată că actualul ministru avea dosar de rețea întocmit de fosta Securitate pe numele lui Dumitru, fără să menționeze calitatea pe care a avut-o Mircea Dumitru în relația cu DSS (Departamentul Securității Statului). De asemenea, adeverința mai indică faptul că activitatea acestuia, așa cum reiese din dosarul de rețea, nu poate fi interpretată ca poliție politică.
În adeverința eliberată pe numele lui Mircea Dumitru de CNSAS în 2007, se arată că: '' a) S.R.l. a predat dosarul fond reţea nr. R 79832, perioada 1980 - 1986, intocmit pe numele domnului DUMITRU Mircea. Dosarul nu contine elemente dcolaborare ale titularului cu polilia politica comunistă. b) S.l.E. a comunicat că nu au fost identiflcate dosare sau documente intocmite de fostele organe de securitate pe numele domnului DUMITRU Mircea. c) S.l.A. a raspuns ca nu deţine informaţii/dosare/documente întocmite pe numele domnului DUMITRU Mircea pentru stabilirea calităţii de agent sau colaborator al poliliei politice comuniste, precum şi că acesta nu a fost ofiter al fostei Directii a lVa, din cadrul Departamentului Securitatii Statul''.
Mircea Dumitru a declarat la Digi 24 că nu a colaborat cu Securitatea regimului comunist sub nicio formă.