Premierul Nicolae Ciucă a ținut să precizeze miercuri, la începutul ședinței de guvern, că Executivul nu își va asuma un proiect privind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Precizarea premierului vine după ce liderii PNL au discutat marți, în ședința partidului, să susțină proiectul elaborat anul trecut de guvernul Cîțu, trimis în Parlament, care prevede posibilitatea ca o persoană să rămână opțional în câmpul muncii până la 70 de ani.
„Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul guvernului referitor la prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani aș vrea să vă anunț că nu este deloc adevărat, nici nu am avut o discuție la nivelul acesta. Este vorba despre o posibilitate ca benevol, dacă cineva dorește, să rămână în activitate până la 70 de ani. Guvernul nu a discutat și nu poate să își asume răspunderea pe un astfel de demers”, a declarat prim-ministrul.
Nicolae Ciucă i-a cerut explicații și ministrului Muncii, Marius Budăi, în contextul în care liderii PSD au anunțat pe parcursul zilei de marți că nu susțin creșterea vârstei de pensionare.
„Nici în Coaliție, nici în guvern nu am avut această discuție. Posibilitatea ca o persoană să rămână în câmpul muncii există și acum în lege, poate opta. Există și o bonificație dacă rămâne doar în serviciu și nu încasează pensia. Putem discuta dacă mărim sau nu acea bonificație, sau să vedem în această reformă a pensiilor alte prevederi. Dar în acest moment, și din cauza faptului că speranța de viață în România este scăzută mult sub media Uniunii Europene, nu susținem acest proiect”, a declarat Marius Budăi în ședința de guvern.
Proiectul de lege elaborat de fostul ministru al Muncii Raluca Turca, care se află acum în Parlament pentru dezbatere și vot, prevede că angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, iar bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă sunt mai multe excepții.
Subiectul pensiilor, exploatat politic de PSD și PNL
Dezbaterea despre pensii din interorul Coaliției este exploatată politic, o recunosc surse participante la discuțiile dintre PSD și PNL. În timp ce liberalii susțin că bugetul de pensii nu va mai fi sustenabil din cauza depopulării, motiv pentru care caută soluții, inclusiv prin creșterea opțională a vârstei de pensionare, social democrații se opun. În același timp, PSD vrea majorarea pensiilor pentru a respecta linia urmată de partid în ultimii ani.
Contre pe subiectul pensiilor între PSD și PNL există și în ceea ce privește renegocierea PNRR care prevede un procent de 9,4% din PIB pentru pensii.
Surse din PSD spun că „optimizarea PNRR” este trecută în programul de guvernare, iar procentul stabilit de fostul ministru al Investițiilor Europene Cristian Ghinea nu este suficient pentru a rezolva „inechitățile”.
„Nu vrem creșterea acelui procent neapărat (n.red. 9,4% din PIB), dar pot fi scoase măcar contribuțiile la pilonul II sau pensiile militare din acel 9,4%”, au declarat sursele citate.
În ședința de Coaliție de marți seara, PNL a cerut să se înceteze discuțiile legate de procentul de 9,4% din PIB pentru pensii, spun surse politice. „A fost o discuție legată de ce pensii intră în cadrul anvelopei de 9,4% din PIB”.
„Comisia Europeană ne-a transmis că jalonul referitor la pensii trebuie să conțină toate tipurile de pensii, inclusiv militare, și nu trebuie să depășească 9,4%. De aceea, dacă nu scoatem procentul reprezentat de pensiile militare practic nu mai poți să faci creșteri de pensii, ceea ce e inacceptabil pentru PSD”, spun surse social democrate.
Marți, ministrul PSD al Muncii a declarat că problema a fost pusă și pe masa președintelui Klaus Iohannis care a spus că se va interesa.
Editor : Robert Kiss