Premierul Nicolae Ciucă a declarat că în şedinţa de Guvern de miercuri vor fi adoptate mai multe decizii care vizează îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, între care se numără şi legea de modificare a pensiilor speciale. Aceasta va fi trimisă în Parlament.
„Cred că este, de asemenea, important să subliniem că în şedinţa de astăzi vom avea o serie întreagă de decizii care vizează îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din PNRR. Vom adopta inclusiv legea de modificare a pensiilor speciale”, a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.
Ciucă a adăugat că vor mai fi adoptate o serie de decizii în ceea ce priveşte operaţionalizarea şi facilitarea atragerii fondurilor europene, decizii care vor fi promovate de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, sunt vizate pensiile magistraților, ale personalului auxiliar din instanțe, a funcționarilor de la Curtea de Conturi, a diplomaților, a personalului navigant din aviația civilă, a funcționarilor publici parlamentari, precum și pensiile militare de stat.
Citește și Augustin Zegrean spune că pensiile în plată ale magistraților nu pot fi recalculate: „Este interzis prin Constituție”
Legea trimisă de Guvern în Parlament prevede modificarea pensiilor magistraților, în sensul că valoarea acestora nu se mai raportează la ultima lună de venituri din activitate, ci la media a oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 de activitate. De asemenea, cuantumul pensiei nete nu poate depăși media veniturilor nete aferente bazei de calcul, potrivit proiectului. Magistrații care au o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată doar în astfel de funcții, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferentă mediei indemnizațiilor de încadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani.
În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, pensiile speciale aflate în plată se recalculează.
În cazul pensiilor militare și ale polițiștilor, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.
Proiectul de lege privind modificarea pensiilor speciale poate fi citi integral AICI.
Editor : R.K.