Premierul Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că, într-o economie, prețurile sunt determinate de piață iar evoluția lor e determinată de cerere și ofertă. “Şi îmi place că vorbim doar atunci când preţurile mai cresc puţin, dar nu vorbim de ele când scad”, a spus Cîțu. Totodată, premierul spune că dacă va fi modificată, ţinta de deficit asumată pentru acest an va fi corectată ''în jos''.
"Dacă o să corectăm, o să corectăm în jos ţinta de deficit, dar haideţi să vedem întâi cum arată situaţia pe fiecare minister în parte şi apoi vom veni şi cu ţinta de deficit", a declarat Cîţu, miercuri, într-o conferinţă la Palatul Victoria, întrebat dacă la proiectul de rectificare bugetară ţinta de deficit va fi corectată.
El a explicat că Guvernul dă o "traiectorie clară de reducere a deficitului bugetar şi sustenabilă şi credibilă", punctând că fluctuaţiile de preţuri sunt normale într-o economie de piaţă.
"Aici lucrurile sunt foarte clare pentru mine. Preţurile sunt determinate de piaţă, într-o economie. Şi îmi place că vorbim doar atunci când preţurile mai cresc puţin, dar nu vorbim de ele când scad. Preţurile vor creşte, vor scădea în funcţie de ce se întâmplă cu cererea şi oferta.
Ceea ce poate să facă acest guvern - şi face foarte bine - e să se dea o traiectorie clară de reducere a deficitului bugetar şi sustenabilă şi credibilă. Este şi sustenabilă şi credibilă pentru că Comisia Europeană, în analiza deficitului excesiv, şi-a asumat aceeaşi traiectorie pe care o are România în privinţa deficitului bugetar.
Asta contează atunci când ne uităm pe termen mediu şi lung şi ne uităm şi la evoluţia altor preţuri, dar, fluctuaţii pe termen scurt, acestea sunt normale într-o economie de piaţă şi ar trebui să ne obişnuim cu preţuri care cresc şi scad pentru că asta înseamnă economie de piaţă", a adăugat premierul Cîţu, citat de Agerpres.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,9% în luna iunie 2021, de la 3,8% în mai. În iunie 2021 față de aceeași lună din 2020, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,71%, mărfurile alimentare cu 2,17%, iar serviciile cu 1,59%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României, rata anuală a inflaţiei IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunţat ascendentă în lunile următoare şi va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie.
Editor : Alexandru Costea