Cîțu, atac la Isărescu: BNR trebuia să acționeze mai repede. De un an spune că inflația va scădea, dar realitatea infirmă estimările

Data actualizării: Data publicării:
Florin Cîțu vorbește în studioul Digi24
Florin Cîțu a criticat conducerea BNR, spunând că instituția trebuia să acționeze mai repede ca să stopeze inflația. Foto: Captură TV Digi24

Florin Cîțu a vorbit la Digi24 despre inflația mare din România și despre împrumuturile pe care Ministerul Finanțelor le ia cu dobânzi de 8, 9%, sau chiar mai mari. Totodată, el a criticat conducerea BNR, spunând că instituția trebuia să acționeze mai repede ca să stopeze inflația. „BNR și Ministerul Finanțelor sunt cele două instituții care au mandat din partea românilor, prin Parlamentul României, să țină atât inflația sub control, cât și dobânzile și stabilitatea economică”, a spus fostul premier. „Este datoria celor care sunt aleși și sunt plătiți în funcții publice să găsească un echilibru, ca această putere de cumpărare să nu scadă. Și aici, eu zic că până acum, soluțiile găsite au fost cele greșite”, a adăugat Cîțu.

Florin Cîțu: În primul rând suntem astăzi aici, pentru mine nu este o surpriză și pentru mulți dintre colegii mei, pentru că am avertizat din ianuarie, că dacă vom merge în această direcție cu o creștere a cheltuielilor neproductive, zeci de promisiuni, vom ajunge la inflație mare, dobânzi mari și o încetinire a economiei.

Problema este că nu ne oprim. Și aici este foarte important să vedem care este reacția și a liberalilor, pentru că nu vedem în spațiul public, dar sunt sigur că va exista și o reacție a liberalilor, care ar trebui să tempereze din acest avânt. Până la urmă, și eu vorbesc aici de BNR și Ministerul Finanțelor, sunt cele două instituții care au mandat din partea românilor, prin Parlamentul României, să țină atât inflația sub control, cât și dobânzile și stabilitatea economică.

Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade, și vă dau un exemplu: chiar dacă inflația, rata inflației va scădea de la 15, la 14,8, asta înseamnă că prețurile cresc cu 14,8%, nu că scad, și cu o inflație de 13% prețurile se dublează în 5 ani de zile.

Deci, lucrurile sunt scăpate de sub control. În ceea ce privește Ministerul Finanțelor, anul acesta avem câteva recorduri negative, împrumutăm cea mai mare sumă din istorie, cel puțin 150 de miliarde de lei, și avem cele mai mari cheltuieli la buget, cu dobânzi – 30 de miliarde de lei. Bani, care puteau să fie folosiți pentru altceva.

Până la urmă trebuie să vedem cum stopăm această hemoragie a cheltuielilor de la buget. Subvențiile, de exemplu, iarăși, sunt cu sută la sută mai mari decât anul trecut. O dublare a subvențiilor de la buget.

În timp ce investițiile, așa cum am tot arătat, sunt... execuția bugetului este sub anii precedenți.

Cătălin Nunu, jurnalist Digi24: Am înțeles ce așteptări aveți din partea MF, dar v-aș întreba ce v-ați fi așteptat să facă mai mult, mai repede poate, BNR.

Florin Cîțu: Trebuia să acționeze mai repede. BNR, de un an și ceva, ne tot spune că inflația va scădea, dar, de fiecare dată, realitatea infirmă estimările Băncii Centrale.

Cel mai recent, avem estimările Băncii Centrale care ne spune că „da, va scădea inflația”, în timp ce crește estimările pentru inflație.

Lucrurile acestea nu pot să meargă la nesfârșit, și vedeți că suferă românii.

Pe de o parte, nu putem să-i blamăm pe români că vor salarii mai mari, când puterea de cumpărare scade. Este normal să ceară așa ceva. Este datoria celor care sunt aleși și sunt plătiți în funcții publice să găsească un echilibru ca această putere de cumpărare să nu scadă. Și aici, eu zic că până acum, soluțiile găsite au fost cele greșite.

România merge într-o direcție din care va ieși doar cu costuri foarte, foarte mari. Trebuie să stopăm populismul. Populismul costă. El poate că pare o soluție bună, aceste măsuri populiste poate par o măsură bună, politic. Economic, duc doar la dezastru. Și nu se întâmplă acum doar în România. Peste tot în lume am văzut că populismul are un cost pe care îl plătim noi toți.

Cătălin Nunu: BNR, dobândă mai mare și mai repede, asta spuneți că ar fi trebuit să facă? Au dat și explicații, poate că ați văzut ieșirile Guvernatorului, de fiecare dată, „nu putem nici sugruma economia”, „nu putem nici sări foarte repede pe dobânzi mari”, „am ținut pasul, atât cât s-a putut cu ce se întâmplă și în regiune”...

Florin Cîțu: Aceste explicații nu-i încălzesc pe oamenii care lucrează de dimineața până seara și plătesc impozite, și au o inflație de 15%. Pe ei nu-i încântă, nu-i ajută aceste explicații, mai mult, deja taxele au început să crească pentru foarte mulți dintre români și vor continua să crească, așa cum vedem. Pentru că cineva trebuie să plătească pentru aceste promisiuni electorale.

Ceea ce este o problemă, nu este un plan clar, credibil pe care să îl creadă investitorii străini, de a ieși din această spirală inflaționistă. Creștem salarii, cresc prețurile, cresc taxele și așa mai departe. Nu există acest plan credibil.

Când va exista, veți vedea că automat vor scădea și dobânzile și prețurile.

Cătălin Nunu: 8-9% dobânzi, poate chiar mai mari, cu care statul se împrumută...

Florin Cîțu: S-a împrumutat și la peste 9%. Problema este că anul acesta dăm 2% din PIB doar pe dobânzi, este o sumă record, 30 de miliarde de lei aproape. Cheltuim pe subvenții, bani pe care puteam să-i cheltuim, nu știu, dacă voiau să crească salariile în altă parte.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anul în care sunatul după doctori s-a încheiat. Schimbările pe care ni le pregătesc ...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
„Îţi dă, dacă ai noroc, două duble”. Tilda Swinton, despre ce înseamnă cu adevărat să lucrezi cu Almodovar
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
SURSE Pensia pe ianuarie poate întârzia și 10 zile. Casele de Pensii NU au calendarul plăților
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
56 de ani și e un pachet de mușchi. Hugh Jackman, pozat la bustul gol pe o plajă din Australia
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei