Președintele PSD Marcel Ciolacu spune că plafonarea la 9,4% a pensiilor va fi eliminată din PNRR, în condițiile în care nu există un astfel de plafon pentru nicio altă țară din Europa. El a mai spus că vrea să redirecționeze 2 miliarde de euro din alte capitole pentru irigații, în condițiile în care România a fost lovită de secetă anul acesta.
Întrebat de jurnaliști despre întâlnirea pe care a avut-o marți seara cu premierul Nicolae Ciucă, Ciolacu a spus: „Am avut o întâlnire de lucru, nu este nici prima, nici ultima, aceste întâlniri le avem destul de des”.
„După cum știți astăzi domnul prim-ministru este la Bruxelles și am trecut în revistă și cu ministrul Fondurilor Europene ce anume se renegociază și cum a rămas renegocierea stabilită. În acest moment sperăm să prindem pentru agricultură, pentru irigații, peste 2 miliarde de euro din alte capitole pe care noi nu le-am considerat o urgență pentru România. De fapt, și recomandarea CE este să ne adaptăm cerințelor actuale și crizelor actuale”, a spus el.
Întrebat dacă procentul de 9,4% pentru pensii va fi scos din PNRR, Ciolacu a răspuns: „Cu certitudine, acel procent de 9,4 nu va mai exista în PNRR”.
„Nu există niciun plafon în nicio țară din Europa, deci mi se pare corect ca acel plafon să fie scos, mai ales că noi nu ne putem asuma un plafon pentru următorii 50 de ani, este o aberație”, a spus Ciolacu.
Președintele PSD a participat la deschiderea târgului Indagra.
„În primele 9 luni ale acestui an, în conturile României și implicit ale fermierilor români, au intrat 2,57 miliarde euro. La acestea se vor adauga 1,3 miliarde euro, reprezentând avansul la plățile directe, plăți care au început deja din 16 octombrie. La această dată, deja au intrat aproape 800 milioane euro catre 375 de mii de fermieri. Iar plățile la timp vor continua, pentru că știm cât de importantă este asigurarea fondurilor pentru pregătirea anului agricol următor”, a spus el.
„Sper cât de curând ca ministrul fondurilor europene să ne dea vești bune că a reușit să renegocieze PNRR, scoțând anumite aberații prinse pe anumite sectoare neprioritare României și peste 2 miliarde de euro să-i redirecționăm către irigații. Astfel, pentru a asigura securitatea alimentară și pentru perioade dificile, sectoase, cum am avut în acest an”, a adăugat el.
Editor : M.B.