Ciolacu și Ciucă au anunțat alianța PSD-PNL pentru europarlamentare. Prezidențiale în septembrie
Cei doi lideri ai coaliției de guvernare PSD-PNL, premierul Marcel Ciolacu și șeful PNL, Nicolae Ciucă, anunță cum se vor desfășura alegerile din acest an, în condițiile în care cele două partide au ajuns la o înțelegere pentru comasare dar și pentru o alianță și liste comune la alegerile europarlamentare. Alegerile locale și cele europarlamentare urmează să aibă loc în data de 9 iunie. Alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie, primul tur urmând să aibă loc pe 8 septembrie, iar pe 22 se va desfășura turul 2. În final, alegerile parlamentare ar urma să aibă loc la termenul obișnuit, pe data de 8 decembrie.
Principalele declarații, Nicolae Ciucă:
- Decizia finală, dincolo de comasare, prevede ca la alegerile locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la alegerile europarlamentare să existe o listă comună.
- A fost o decizie politică ce vizează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare, și siguranța cetățenilor României.
- Românii își doresc stabilitate și liniște. Cred că este absolut necesar ca în anumite momente, partidele să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu pentru interesul românilor și stabilitatea țării.
- În această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice care să fractureze, practic, tot ce ține de îndeplinirea obiectivelor.
- În acest sens, PNL a mandatat executivul partidului să discute în coaliție și să agreeze această formulă de comasare a alegerilor europarlamentare cu listă comună și a alegerilor locale prin forțe proprii la nivelul fiecărei filiale.
Principalele declarații, Marcel Ciolacu:
- Știm cu toții istoricul acestei coaliții, că România, cu toate crizele suprapuse, se afla și în fața unei crize sociale. Nici atunci și nici acum n-am nicio reținere de a ne angaja în acest proiect politic.
- În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică.
- Cred că aceasta e marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat. Am dovedit și noi din PSD și colegii din PNL că putem să luăm decizii în momente dificile.
- Știm cu toții că prezența cea mai mare la alegeri e prezența de la locale. Faptul că noi am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă.
- Am decis să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, e evident că doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe nu se poate angaja singură în această luptă. E vorba de stabilitate, de asumare și de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor.
- Așa am putut să intrăm în UE și în NATO. Acum avem două obiective la fel de importante - de a intra în Schengen, anul acesta și în 2026, România să fie membră a OECD.
- Nu văd nimic nedemocratic să-ți asumi cu curaj lucruri bune pentru români și pentru România.
- Eu am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea, indiferent de costuri.
- Am hotărât în afară de comasare și de o alianță electorală la europarlamentare, în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale. Avem trei variante: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii. 8-22 ar fi cea mai potrivită.
- Data de 8 decembrie pentru alegerile parlamentare.
- Nu văd nimic neobișnuit ca predarea-primirea dintre actualul și noul președinte să se desfășoare într-un calendar programat.
Răspunsuri la întrebări. Nicolae Ciucă:
- (Despre decizia anterioară legată de candidatura „prin noi înșine”)Pe baza evaluărilor de atunci am hotărât să mergem prin noi înșine. Acesta e motto-ul partidului. Trebuie să înțelegem că în strategia PNL nu s-a schimbat nimic, dar uneori e nevoie și de mișcări tactice. Ce s-a întâmplat acum e o mișcare tactică. România se profilează ca pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre, în tot cea înseamna verticala estului Europei. Explicația e că prin noi înșine putem cere românilor încrederea pentru ceea ce vom face, nu e vorba doar de PNL.
- (despre candidat comun la Capitală) Și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, ar fi nevoie de sondare să vedem cine sunt candidații și ne interesează care e profilul candidatului în percepția alegătorului. După, analizăm și luăm o decizie.
- (de ce alianță la europarlamentare, nu și la locale) Sunt abordări care fac obiectul tipologiei alegerilor. Nu putem să vorbim de alegerile locale care au cu totul altă configurație, e mai multă efervescență la firul ierbii și campania se desfășoară altfel, pe când la europene vorbim de alegeri ale reprezentanților României care au menirea să meargă la Bruxelles. La nivelul fiecărui partid și filiale vor exista strategiile specifice pentru că sunt diferențe și disparități și fiecare dintre campanii se adaptează la aceste elemente de specificitate. Dacă se va găsi la nivel local această cale de competiție politică fără a depăși liniile roșii de respect reciproc... Trebuie să învățăm din ce s-a întâmplat în trecut, s-a mai încercat o astfel de alianță, să se meargă în linie de la nivelul cel mai de sus la cel mai de jos, de aceea respectul pentru specificitatea fiecărui oraș și județ e importantă. Va fi o campanie pe argumente, pe proiecte pentru comunitate.
- (despre candidat comun la prezidențiale) E o decizie care se va lua în forurile de conducere. Conducerea partidului stabilește în ce direcție luăm o decizie sau alta.
- (cine deschide lista la europarlamentare) Nu am discutat nici nume, nici modul în care vor fi împărțite pozițiile, e clar că trebuie să se țină cont de ponderea fiecărui partid. La momentul în care vom fi finalizat analiza, mergem din nou în biroul național, prezentăm lista, va fi aprobată și o facem publică.
- (alianța e anti-AUR?) E o alianță pentru români, pentru stabilitate, pentru parcursul nostru, pentru securitatea cetățenilor.
- (opoziția lui Bolojan față de alianța cu PSD) E adevărat, domnul Bolojan și-a prezentat punctul de vedere în ședință. E părerea domniei sale și după ce a prezentat argumentele, la rându-mi am prezentat cum văd că trebuie să luăm decizia. PNL n-ar mai fi el dacă n-ar exista aceste dezbateri și expuneri de argumente, în final, s-a trecut la vot, iar votul majorității a fost cel care a dat mandat să adopte decizia. În acest moment am prezentat că am luat o decizie bazată pe asumare și responsabilitate, o decizie tactică. Când vom analiza strategia pentru prezidențiale și general, vom prezenta și argumentele legate de ea.
- (Nicolae Ciucă nu e făcut pentru viața politică și va fi debarcat, spunea domnul Tudose) I-am transmis față în față domnului Tudose că din când în când e bine să nu faci parte din filmul politic. Mai are nevoie și de actori noi. În politica românească a existat pentru prima oară un gest de onestitate când ce am agreat s-a întâmplat și am predat mandatul așa cum ne-am înțeles. Chiar dacă regizor va fi sau nu domnul Tudose, se va uite cu plăcere la acest film.
- (ați salvat PNL de o înfrângere și pe Ciucă la președinția partidului?) PNL nu este al lui Ciucă, este al membrilor și al cetățenilor care cred în valorile liberale. Ca atare, niciunul dintre cei care au condus un partid, nu au avut o perioadă..., cu excepția dictatorilor. Fiecare lider trebuie să fie pregătit să părăsească rolul din film. Nu avem o problemă din punctul acesta de vedere.
- (coaliția își asumă un scor de 50%) Ne asumăm un scor care să ne plaseze pe primul loc la europarlamentare.
- (despre schimbarea din funcție a lui Lupu de la APIA) E o chestiune care ține nemijlocit de activitatea Ministerului Agriculturii. Nu vreau să speculez. Ca să luăm atitudine trebuie să avem date.
- (L-ați vota pe Ciolacu?) Eu sunt membru PNL. Dacă aș fi membru PSD, îndeplinește condițiile să fie votat. Dar eu voi vota un candidat al PNL. După toate întrebările și răspunsurile de până acum, revin la o sinteză - în anii din politică am învățat niciodată să nu spui niciodată.
- (dacă nu obțineți 50% demisionați de la șefia partidelor) Rolul nostru astăzi, când am luat o decizie, nu e acela de a discuta despre demisie, este să facem tot ce ne stă în putință să ne mobilizăm activul, electoratul, să reușim ca scorul pe care îl obținem să fie cât mai mare cu putință.
- (prezidențiale în septembrie, sunteți de acord?) Nu am discutat despre calendarul desfășurării alegerilor prezidențiale și generale în BN, am discutat cu domnul premier, după ce discutăm toate etape, când va fi nevoie să emită o OUG sau o HG privind calendarul alegerilor vom lua o decizie.
- (contracte în presă) V-am spus de fiecare dată că la PNL nu ma ocupa de acest aspect. Am discutat cu cei responsabili de aceste sume, sunt publice.
Răspunsuri la întrebări. Marcel Ciolacu:
- (Despre comasare și despre rolul lui Iohannis după încheierea mandatului) Am fi avut o suprapunere cu alegerile generale. Să ne amintim că întotdeauna luna decembrie e cea mai încărcată guvernamental și politic - avem bugetul, negocieri. Am luat o decizie de a nu bloca România și accesul să fie cât mai larg și mai clar la fiecare rând de alegeri. Aș fi mândru ca român ca președintele României să ocupe o funcție politică la nivel european. În această alianță, sunt ferm convins, amândoi, împreună cu europarlamentarii, vom negocia o funcție cât mai importantă la Comisie. Vom avea o putere dublă de negociere în ambele familii politice și pentru funcții importante pentru România în Parlamentul European. Românii vor o voce puternică, românească, în structurile europene și euro-atlatnice.
- (despre candidat comun la Capitală) Nu vorbim de împărțeală, vorbim de cea mai bună persoană, cea care are experiența și competența. Trebuie să ai ceva în tine să faci acest lucru. Cea mai mândră muncă e să fii ales și să muncești pentru locul tău în care te-ai născut.
- (de ce alianță la europarlamentare, nu și la locale) PSD, la fel ca PNL, are mii de aleși locali. Ar fi fost o greșeală din partea noastră ca noi din birouri să hotărâm ce-i mai bine pentru fiecare comună, oraș, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului - avem două partide democratice - eu sunt ferm convins că vom avea alianțe politice, electorale locale, dar le vor face colegii din teritoriu. Cu alte cuvinte, vom pune prioritățile românilor înainte de deciziile noastre din birouri. DIrecția politică o va da lista comună de la europarlamentare și determinarea noastră de a duce lucrurile în direcția comună.
- (despre candidat comun la prezidențiale) Cred că e un moment corect și bine ales ca cele două partide cu toate că vom fi implicați și vom avea de gestionat și executivul și deciziile din Parlamentul României, pentru că să știți că nu se conduce cu haos și cu îmbrânceli (n. red. - aluzie la AUR), cred că cele două partide pot creiona în primul rând un proiect de țară. După ce vedem ce deci românii, de ce nu să nu ne strângem într-o coaliție pe data de 10 iunie pentru a lua deciziile pentru perioada următoare. Mă interesează să văd decizia românilor pe 9 iunie. Voi veni în fața dvs. pe 10 iunie și vă voi spune ce am decis. Până atunci, e important ca cele două mari partide să avem acel program de țară pregătit.
- (cine deschide lista la europarlamentare) Nu e un secret și îmi asum, mi-aș dori să găsim o doamnă care să deschidă lista de europarlamentare. O doamnă care să nu fie nici membră PSD, nici PNL, o doamnă care gândește liberal și are o meserie social-democrată sau invers.
- (alianța e anti-AUR?) Eu nu sunt o persoană negativă, ci pozitivă și cred în Dumnezeu. Nu pot participa la o construcție politică împotriva cuiva sa a unui partid. Nu funcționez așa.
- (ați salvat PNL de o înfrângere și pe Ciucă la președinția partidului?) Mi-am adus aminte când am ajuns președinte la PSD și se cânta prohodul partidului care urma să-și tragă obloanele. Nu cred că PNL este în situația prin care am trecut eu în acel moment, de departe nu. A fost o decizie nu pentru un partid, a fost o decizie matură luată de ambele partide.
- (coaliția își asumă un scor de 50%) Va fi un scor foarte bun. Decizia e a românilor.
- (despre schimbarea din funcție a lui Lupu de la APIA) E un funcționar public, e atributul ministrului. Nici nu trebuie să mă informeze pe mine, ține de funcționarea ministerului, dar dacă e o ilegalitate mă bucur mult că e deja sesizat DNA și parchetul european și vom afla adevărul.
- (dacă nu obțineți 50% demisionați de la șefia partidelor) Eu demisionez dacă pierd alegerile. Îmi asum în continuare același lucru, eu nu sunt un om înfumurat, lăsați românii să decidă. Nu fugim de o răspundere, nu suntem acest tip de oameni.
- (susțineți un prezidențiabil PNL) Am anunțat că eu azi ies cu întregul calendar, calendarul a fost discutat în coaliție. Când hotărăsc calendarul, emit la pachet toată legislația necesară pentru toate cele trei rânduri de alegeri. Respectiv comasare, prezidențiale în septembrie și generale în decembrie.
- (contracte în presă) A trecut o oră de când suntem în conferință. Vi se pare că e vreun coleg cumpărat sau care nu e sănătos, că a existat vreo întrebare care să nu ne pună în dificultate. Spre ce cumpărare a presei vorbim? În toată Europa și în toată lumea democratică, și în SUA și peste tot se folosește acest lucru pentru politicile publice ale fiecărui partid.
--
Liderii PNL au discutat într-o ședință a conducerii despre comasarea europarlamentarelor cu localele și liste comune cu PSD înaintea anunțului. În ședință, liberalii, cu câteva excepții, s-au pronunțat în favoarea unei liste comune cu partenerii de coaliție pentru Parlamentul European. Decizia de a merge în alianță cu PSD contravine unei alte decizii, luate la finalul anului trecut la Sinaia, când liberalii au decis să candideze în alegeri separat.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, înaintea ședinței conducerii PSD în care a fost aprobată alianța electorală cu PNL pentru europarlamentare și comasarea scrutinului cu localele, că vrea ca lista comună pentru Parlamentul European să fie deschisă de „o femeie independentă de cele două partide”.
Editor : Adrian Dumitru
- Etichete:
- psd
- pnl
- nicolae ciuca
- comasarea alegerilor
- marcel ciolacu
- alegeri prezidentiale 2024
- alegeri 2024
- coalitie psd-pnl
- alegeri locale 2024
- alegeri europarlamentare 2024
- guvernul ciolacu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News