Ciolacu confirmă pericolul de criză bugetară. ”Ce vrem? Să pierdem toate fondurile europene și să intre România într-un colaps?”

Data actualizării: Data publicării:
INQUAM_GUVERN_SEDINTA_NEGOCIERI_0018_INQUAM_Photos_Octav_Ganea ciuca ciolacu deca
Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a confirmat, vineri, că se discută, la nivelul Coaliției, despre creșterea unor taxe, printre care TVA, mai exact despre renunțarea la TVA de 5% pentru o serie de activități și servicii, pentru că România este în procedură de deficit excesiv și riscă să piardă fondurile europene în primăvara anului viitor. Ministrul Economiei, Radu Oprea, declarase joi, la Interviurile Digi24.ro, că din cauza deficitului excesiv, în urma discuțiilor cu oficialii de la Comisia Europeană, în 2024 riscăm să rămânem fără banii europeni dacă nu ne încadrăm în deficitul bugetar asumat. 

Comisia Europeană a cerut ca România să renunțe la excepțiile fiscale acordate în prezent pentru multe servicii și activități economice, astfel încât să existe doar două cote de TVA, și nu 3, cum sunt în prezent - 5%, 9% și 19%. 

”În discuția mea cu Comisia Europeană - au dreptate... Trebuie să fie o ordine, nu poți veni cu 7 tipuri de TVA. «Hotărâți-vă la unul». Am convenit că 9% rămâne mâncarea, medicamentele, protezele...Iertați-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? E normal? Sunt mult prea multe excepții în România, lucru pe care nu ni l-a spus doar Comisia, ci toate forurile financiare”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu. 

Acesta a confirmat pericolul ca, în cazul în care gaura de la buget nu va fi acoperită, România să piardă fondurile europene. 

”Ce vrem? Să pierdem toate fondurile europene și să intre România într-un colaps? Eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea”, a spus șeful Guvernului. 

Acesta s-a referit la colegii de la PNL, care se opun modificărilor fiscale și eliminării excepțiilor acordate pentru domenii precum IT, construcții și agricultură. 

Social-democrații îi acuză pe cei de la PNL că au creat deficitul excesiv, în perioada în care prim-ministru era Florin Cîțu. 

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat, joi, la Interviurile Digi24.ro, că în perioada Guvernului Cîțu, România s-a împrumutat mai mult decât era posibil să susțină din punct de vedere economic și că banii au fost risipiți. 

Coaliția va analiza luni un pachet de măsuri fiscale, printre care eliminarea unor facilități fiscale, dorită de premierul Marcel Ciolacu, în contextul în care pierderile rezultate din acordarea de facilități fiscale s-ar ridica la 64 de miliarde de lei. Ar urma să rămână TVA redus, la 9%, pentru alimente, medicamente și pentru serviciile HORECA. Vor crește și taxele pentru vicii și produse de lux, precum și pentru locuințele mai scumpe de 450 000 de lei.

Modificările fiscale ar urma să privească și impozitele plătite de marile companii, dar discuțiile din Coaliție sunt greoaie, pentru că PSD și ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, susțin luarea acestor decizii, în timp ce PNL se opune, chiar criticându-l pe propriul ministru. 

Editor : Adriana Duțulescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri