Ciolacu: Coaliția va decide dacă reduce plafonul de încadrare a microîntreprinderilor sau renunță la o parte din banii din PNRR

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia Images

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că decizia cu privire la reducerea plafonului de încadrare a microîntreprinderilor, care este jalon în PNRR, va fi una politică şi va fi luată în coaliţia de guvernare, transmite Agerpres.

„Noi am avut de îndeplinit 76 de jaloane la cererea de plată numărul 3. Din cele 76 au mai rămas în discuţie cu Comisia patru jaloane. (...). Avem jalonul 206 şi acolo, astăzi, o să aibă discuţii domnul ministru Boloş, 90% din acest jalon a fost îndeplinit, rămânând o singură solicitare din partea Comisiei - reducerea plafonului la microîntreprinderi.

În funcţie de calculele pe care o să le facă şi Comisia, cred că se impune o decizie politică pe care să o avem în interiorul coaliţiei, dacă vom îndeplini jalonul în acest moment sau într-o anumită proiecţie de timp, respectiv în următorul jalon 207 unde este reforma fiscală sau îşi asumă politic această coaliţie ca să renunţăm la o parte din suma din cererea de plată numărul 3 şi nu facem modificare de reducere la microîntreprinderi”, a menţionat premierul, întrebat, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, când o să fie scăzut pragul pentru IMM-uri.

Această scădere a plafonului înseamnă o creștere a impozitării microîntreprinderilor.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, de asemenea, când va primi România banii din cererea de plată numărul 3.

„Sunt ferm convins că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 va fi reţinută pe o perioadă de 6 - 8 luni pentru a se închide toate lucrurile. Ca să reaprobi, printr-o selecţie normală, având o altă lege, noile consilii de administraţie procedura durează între 6 şi 8 luni şi atunci Comisia, în funcţie de cât ai îndeplinit din jalon, o să reţină o sumă de bani. Asta nu înseamnă că România va pierde acei bani”, a explicat premierul.

Guvernul s-a angajat în 2021 să reducă de la 1 milioan de euro pragul prin care o companie se încadrează în categoria microîntreprinderilor, care beneficiază de o taxare foarte avantajoasă. În 2023, coaliția PSD-PNL a redus la 500.000 de euro plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii.

Comisia Europeană consideră că actualul plafon de 500.000 de euro este în continuare prea ridicat, nu respectă recomandările Băncii Mondiale, și cere scăderea valorii până la finalul acestui an. Discuțiile sunt pentru o reducere la 60.000 de euro sau la 100.000 de euro, potrivit Economedia.

Anul trecut, coaliția PSD-PNL a decis scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de la 1 million de euro la 500.000 de euro. Astfel, IMM-urile care au cifra de afaceri între 500.000 de euro și un milion de euro nu mai plătesc impozit de 1% din cifra de afaceri, ci 16% din profit.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville