Cine poate vota cu urna specială la alegerile prezidențiale 2024. Decizia Biroului Electoral Central

Data publicării:
MzNiYjEwNmNlMzgzZjlhNmFjZjMwNzhjYTIxNGRiMA==.thumb
Foto: InquamPhoos/Octav Ganea

Alegătorii netransportabili pot să solicite urna specială în preziua votării la alegerile prezidențiale, între orele 18:00 şi 20:00, cu unele excepţii, iar dacă se află în străinătate nu pot beneficia de acest lucru, a decis Biroul Electoral Central. 

Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 a adoptat, marţi, prevederile privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la prezidenţiale. 

Potrivit deciziei, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizată în ţară poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la secţia de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, în preziua votării, între orele 18:00 şi 20:00.

Prin excepţie, cererile, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, la biroul electoral judeţean sau la biroul electoral al sectorului municipiului Bucureşti, cel mai târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12:00, fizic sau prin mijloace electronice.

BEC a mai stabilit că, în eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, cererile se pot depune la biroul electoral judeţean sau la biroul electoral al sectorului municipiul Bucureşti cel mai târziu vineri, 6 decembrie 2024, ora 12:00.

Cererea de vot poate fi depusă prin intermediul oricăror persoane, cu excepţia celor care au calitatea de candidat sau de soţ, soţie, rudă şi afin al acestuia până la gradul al doilea inclusiv. Ea trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

De asemenea, cererea trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverinţa eliberată de medicul de familie al alegătorului. Din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă”.

În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este înştiinţat de îndată, prin grija preşedintelui biroului electoral judeţean, al biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti sau al biroului electoral al secţiei de votare la care a fost depusă.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit arată un depozit rusesc spulberat la propriu de un atac ucrainean. Un cutremur s-a....
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
Javier Bardem o adoră pur și simplu! Penelope Cruz, impresionată de cum a vorbit soțul despre ea. S-a lăsat...
Adevarul
Secretul tinereții: modul neașteptat prin care ne putem menține în formă
Newsweek
Pensie suspendată un an pentru acești români cu probleme la dosar. Anunț de la Casa de Pensii
Digi FM
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele dificile: "Am...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Cum arată Xena și Gabrielle la mai bine de 20 de ani de la ultimul episod din "Xena, prințesa războinică"...
UTV
Angelina Jolie si fiica sa, Vivienne, si-au facut tatuaje identice dupa succesul piesei de pe Broadway, „The...