Cine a făcut aranjamentul de la Ateneu, cu fiul lui Dăncilă și Adrian Severin în lojă cu oaspeții străini?
Cine se ocupă de așezarea în sală a oamenilor, în cazul unor evenimente oficiale extrem de importante și protocolare, așa cum a fost, săptămâna trecută, ceremonia de la Ateneu de preluare oficială a președinției Consiliului Uniunii Europene de către România? „Totul are o semnificație, totul are o logică și ține de decență, ține de respect, mai ales de respect, și de un anume tip de demnitate națională”, a declarat fostul ministru de externe Cristian Diaconescu la Digi24. „Și mai e o sfidare, acesta e cuvântul acoperitor, sfidare: într-o întâlnire, într-un ceremonial național, să nu oferi translație! Să-i pui pe niște oameni care să mimeze că sunt atenți la un discurs într-o limbă pe care nu o înțeleg. Așa ceva... nu știu...eu n-am întâlnit. Probabil n-am fost în suficiente locuri precum acei demnitari” ai noștri, a completat cu ironie amară Cristian Diaconescu.
Citește și ”Ce pregătesc Dragnea și Vâlcov pentru 2019 ne va costa scump pe toți”
România a şchiopătat la primul pas după preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, cam aceasta este percepția despre momentul oficial al începutului acestui mandat. Iar dacă jurnaliştii străini au simţit la Bucureşti o atmosferă de Război Rece între putere şi liderii europeni, românii au fost șocați de altceva: să-i vadă în loja oficială sau imediat în spatele ei, în orice caz, în preajma oaspeților străini și a președintelui Klaus Iohannis, pe fiul premierului Viorica Dăncilă - fără să aibă nicio calitate oficială și afișându-se într-o ținută deloc protocolară, fără cravată - și pe fostul eurodeputat Adrian Severin, condamnat penal pentru o faptă săvârșită ca membru al Parlamentului European.
Aranjamentul din loja oficială de la Ateneu a fost intens comentat pe rețelele de socializare. Iar Adrian Severin nu s-a abținut și a pus paie pe foc: „Foarte preocupați de locul lor în România, tot felul de neisprăviți s-au împiedicat de locul oferit mie în sala Ateneului român la acest ceremonial. Nu vreți să știți comentariile din sală ale oficialilor UE pe care îi cred de partea lor cei din stradă, dar care mimează sprijinul acordat străzii doar pentru a slăbi capacitatea de negociere a României”, a scris pe Facebook Adrian Severin, cândva șef al diplomației de la București.
Se așază lumea cum vrea la un astfel de eveniment? „NICIODATĂ”, răspunde categoric fostul ministru de externe Cristian Diaconescu. „În primul rând, liderii europeni - care sunt și lideri mondiali, știți bine, că în lumea asta sunt trei puteri: America, China și Uniunea Europeană - sunt foarte atenți la astfel de detalii. Dar nu e nevoie, între țări civilizate, ca ei să fie atenți, pentru că cei care organizează în mod normal cunosc acest tip de detalii”, a spus Cristian Diaconescu la Digi24. „În al doilea rând, invitațiile s-au primit uninominal, deci fără însoțitor. Faptul că-ți aduci familia să te vadă și ei sau ei să vadă ce se întâmplă arată un anume tip de nivel”, a completat fostul șef al diplomației, menționând că soțul Angelei Merkel, de pildă, își face foarte rar apariția în public alături de cancelarul german.
Cine i-a așezat pe oameni acolo, în loja de la Ateneu? Guvernul, spune Cristian Diaconescu. Nu Ministerul de Externe, a subliniat el. „Trebuie făcută această precizare. M-am interesat și eu și pot să vă spun că de la Guvern”, a menționat Cristian Diaconescu. Guvernul, așadar, l-a pus pe dl. Adrian Severin astfel încât să apară în cadru cu președintele României, Guvernul l-a pus pe fiul doamnei Dăncilă lângă mamă, în tribuna oficială.
E o problemă ca cineva fără calitate să fie acolo? Da, e o problemă, spune Cristian Diaconescu. „Mirarea celor din față, care, sigur, nu e exprimată direct, mirarea celor din față este o problemă și arată un anumit tip de ... o să aleg un cuvânt politicos ...de atitudine, de cultură, mai precis, la București. Cultură în sens ceva mai larg, deși probabil și în sens mai restrâns se aplică în cazul de față”, a completat fostul ministru de externe.
În ceea ce-l privește pe Adrian Severin nu este vorba de o inabilitate de protocol, ci a fost o așezare intenționată, susține Cristian Diaconescu. „Foarte important: orice intră în cadrul principal, cum se spune - pentru că nu au filmat numai românii, au filmat toate televiziunile din lume - presupune o explicație către jurnaliști: cine sunt cei care se văd. Acreditații de presă dintr-o delegație oficială stau lângă jurnaliști și le oferă informațiile dorite: cine e dânsul, cine e dânsa etc. De ce? Pentru că se presupune că acele persoane au și niște oportunități de bilaterale. Este foarte important de știut ce-ar avea de spus cineva pe care nu-l cunoaștem, în condițiile în care se află la 10 cm de Tajani (președintele Parlamentului European - n.r.) sau de Juncker (președintele Comisiei Europene - n.r.)”, a punctat Cristian Diaconescu.
A fost intenționat? Fostul ministru crede că e vorba mai degrabă de „o formă de provicialism venită de la niște oameni care habar n-au, de fapt, cum se întâmplă în lumea largă, ce se întâmplă”. Restricțiile sunt uriașe, sunt formidabile, arată Cristian Diaconescu, oferind și două exemple despre ceea ce înseamnă protocol: la ceremonia aniversară a Primăriei Londrei din fiecare an ținuta este obligatorie pentru absolut toți invitații, iar cei din familii aristocrate vin în ținuta din anii 1700, 1800, pairii vin îmbrăcați ca atare, pentru că acela e contextul, aceea e tradiția. În altă ocazie, o delegație turcă s-a întâlnit cu o delegație japoneză la aproape cel mai înalt nivel și delegația japoneză, fără să spună vreun cuvânt, s-a ridicat de la masă. Și turcii s-au uitat foarte mirați. Într-un sfârșit, au aflat despre ce e vorba: puseseră multe aranjamente florale pe masă. Unul dintre aranjamentele florale era o insultă. N-avea de unde să știe cel care le-a pus, dar, în schimb, într-o vizită de la un asemenea nivel se știe cine întâmpină la aeroport, dacă este steag pe aeroport sau la reședință, de ce nu e steag la reședință, cine întâmpină la reședință, care-i gradul, care-i nivelul și care-i conținutul discuției între un nivel redus și un nivel mai mare. Un nivel mai mare poate să spună la un moment dat: da, sigur, avem o discuție de conjunctură, nu intrăm pe fond, pentru că nu suntem la același nivel, a explicat Cristian Diaconescu.
Citiți și:
Ponta: Începem cu stângul Președinția UE. Sper să ne descurcăm mai bine data viitoare, peste 14 ani
VIDEO. Cum au venit îmbrăcate la Ateneu Viorica Dăncilă şi femeile din Cabinet
- Etichete:
- cristian diaconescu
- adrian severin
- romania presedintia ue
- ceremonie ateneu
- fiul lui dancila
- gafe protocol
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News