Parlamentarii moldoveni se vor reuni vineri în prima ședință ordinară din acest an, o ședință care se anunță tensionată, având în vedere că premierul Vlad Filat a anunțat retragerea partidului său din alianța care se află la guvernare. La criza politică de la la Chișinău a contribuit și votul a două formațiuni de excludere a funcției de vicepreședinte a Parlamentului, deținută de Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat. Acest subiect se ală pe ordinea de zi a ședinței de mâine, arată Unimedia.
În replică la anunțul lui Filat de ieri, privind retargerea din acord, Vlad Plahotniuc a spus astăzi că îl așteaptă pe Vlad Filat în Parlament pentru „reconfirmarea” în funcția de prim ministru, potrivit Unimedia.
Prim-vicepreședintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, declară că învinurile care i le-a adus Vlad Filat nu sunt demne de un prim-ministru, pentru că acestea sunt nefondate și sunt bazate pe speculații.
„În acest caz noi trebuia să refuzăm votarea lui Vlad Filat în funcția de prim-ministru, după toate acuzațiile de contrabandă aduse în adresa sa, de privatizări ilicite, de fraude, de gangster, care, subliniez, nu eu le-am făcut. Niciodată nu ar fi trebuit să-l numim prim-ministru. Trebuie să dăm dovadă de maturitate politică. Am votat Alianța împreună cu aceste partide și l-am votat și e Filat prim-ministru, exact cum el m-a votat prim-vicepreședinte al Parlamentului”, a accentuat democratul, potrivit Unimedia.
Prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, declară că Guvernul nu poate exista fără majoritate parlamentară, iar Vlad Filat nu poate fi, de asemenea, premier fără o majoritate în Legislativ, arată și publicația Timpul.
Totuşi, prim-vicepreşedintele Legislativului a spus că îl aşteaptă pe Filat în Parlament pentru a-l reconfirma în funcţie.
„Eu am fost votat de întreaga componenţă a AIE şi am fost reconfirmat în funcţie, exact aşa cum Filat a fost votat de Parlament. Îl aşteptăm şi pe el în Parlament să îl reconfirmăm”, a adăugat politicianul, potrivit publicației Timpul, care citează publika.md.
Acesta a ţinut să menţionezeze, totodată, că nu cere demisia lui Vlad Filat.
O posibilă nouă alianță
Vlad Plahotniuc a lăsat să se înțeleagă că e posibil ca în ședința de mâine să se contureze o nouă majoritate în Parlament.
„Atunci când se denunţă un acord şi nu mai este majoritate parlamentară, Guvernul nu are susţinere în Legislativ. Respectiv, nu văd nicio relevanţă să fie prim-ministru, fără majoritate parlamentară. Noi aşteptăm să vedem cu ce se vor finaliza aceste colaborări între PLDM şi PCRM. Mâine poate vom avea o nouă majoritate parlamentară”, a spus Vlad Plahotniuc.
Mai mult, Vlad Plahotniuc a anunțat astăzi că, în opinia sa, vineri ar putea să se anunțe despre formarea unei coaliții între liberal-democrați și comuniști. „Noi așteptăm să vedem cu ce se vor finaliza aceste colaborări dintre PLDM și PCRM. Mâine, probabil se va contura o nouă formulă și poate vom avea și o nouă structură a majorității parlamentare. PD va lua atitudine”, a liderul democrat.
Miniștri suspectați de corupție
Trei miniştri ai guvernului din Republica Moldova sunt suspectaţi de corupţie. Această anchetă inflamează şi mai mult situaţia politică deja tensionată de la Chişinău, după ce partidul premierului Vlad Filat s-a retras din coaliţia de guvernare. Şeful guvernului a acuzat lipsa de cooperare a celorlalte două partide din coaliţie, și piedicile care i s-au pus în timpul guvernării. În aceste condiţii, semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană devine incertă.
Ministrul de Finanţe, Veaceslav Negruţă, este suspectat că a plătit compensaţii nejustificate în valoare de 400.000 de euro unui om de afaceri. Colegul său de la Cultură, Boris Focşa, este cercetat pentru vânzarea ilegală a unei clădiri istorice din Chişinău. Anchetatorii vor să afle şi dacă Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii, a pus o ipotecă pe un spital de stat, pentru a permite unei companii private să obţină un credit.
Anchetele vin pe fondul unei crize politice apărute la Chişinău după anunţul premierului Vlad Filat că partidul său se retrage din coaliţia de guvernare.
„Nu voi mai tolera folosirea instituţiilor statului în alte scopuri decât ale cetăţenilor, nu voi mai tolera derapaje antidemocratice şi nu voi mai tolera ca cineva să ţină ostatici cetăţenii unei întregi ţări, ai Republicii Moldova”, Vlad Filat, premierul R. Moldova.
Vlad Filat îşi acuză partenerii de coaliţie că nu au sprijinit guvernul de la Chişinău. În plus, el îi reproşează lui Vladimir Plahotniuc, membru al Partidului Democrat, că foloseşte instituţiile statului în interes propriu.
Destrămarea Alianţei nu înseamnă automat şi căderea guvernului, dar neînţelegerile dintre membrii coaliţiei vin într-un moment sensibil pentru Republica Moldova. Politicienii de la Chişinău au ca obiectiv să încheie, în acest an, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, fapt care ar putea fi pus în pericol în cazul declanşării unei crize politice.