În ședința de Guvern de miercuri, atât ministrul Daea, cât și premierul Tudose au criticat declarațiile de marți ale președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Întâmplător sau nu, parlamentarii PSD au depus la Senat un proiect de modificare a Legii concurenței în sensul schimbării modalității de numire a președintelui instituției.
„L-am rugat să intervină, pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaștem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punct de vedere al calculelor pe care le facem și al logicii privind desfășurarea procesului de producție (...) Am rugat prin adresă scrisă, pentru că așa e normal între instituțiile statului, să comunicăm așa cum trebuie (...) președintele Consiliului Concurenței, dacă este astăzi aici, poate să mai dea o dată o explicație pe care eu n-aș cataloga-o decât împotriva țării. Foarte atent spun acest lucru și foarte apăsat. A spune că sunt diferențe ca urmare a faptului că e deficit bugetar, mi se pare prea mult”, a declarat Petre Daea, în debutul ședinței de Guvern.
„Că ce? Bugetul găinii, al cui?”, a intervenit premierul Mihai Tudose.
„Ar fi bine să dea explicații Guvernului României, pentru că dumnealui nu este păun printre găini fără să-și păstreze aripile și noi să fim în fiecare zi perpeliți, fie de situația reală pe care o are țara, iar dumnealui se plimbă cu explicații, căutând un răspuns peste doi ani de zile, când nu mai sunt nici găinile și poate nu mai suntem nici noi”, și-a continuat Daea tirada.
„Fiți mai delicat că înțeleg că țara în care trăiește domnia sa are deficit... față de noi care o ducem bine”, a adăugat premierul PSD.
Marți, președintele Consiliului Concurenței a declarat că scumpirea accelerată a alimentelor are printre motive creșterea deficitului bugetar. „Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, crește deficitul comercial. Deci, dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei”, a explicat Chirițoiu.
În circuitul legislativ a intrat, pe 20 noiembrie, un proiect de lege de modificare a Legii concurenței, depus de parlamentarii PSD. Printre altele, inițiatorii vor să schimbe mecanismul numirii conducerii Consiliului, în sensul ca aceasta să nu mai fie propusă de Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenței, ci de către cele două Camere ale Parlamentului. Senatul ar urma să-i propună pe vicepreședinte și un consilier de concurență, iar Camera Deputaților, pe președinte și ceilalți doi consilieri de concurență.
Prin simetrie, Parlamentul ar avea cuvântul decisiv și în ceea ce privește revocarea conducerii Consiliului Concurenței.