Guvernul vrea să înfiinţeze centre comunitare în fiecare ţară unde trăiesc peste 5.000 de români. La aceste centre comunitare, românii din străinătate se pot întâlni și chiar porni afaceri împreună.
Procedura concretă privind înființarea centrelor a fost stabilită săptămâna aceasta la o ședință de guvern. Centrele urmează să fie finanţate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, directorul centrului va fi un reprezentat al statului roman iar ceilalți membrii vor fi reprezentanți ai comunității de români din țara respectivă.
„În crearea acestora noua legislație prevede dialogul cu statele de reședință, negocierea unor acorduri bilaterale. Centrele comunitare în noua noastră misiune sunt legate nu doar de acțiuni culturale, acțiuni de marcare a identității, dar și de activități privind impulsionarea mediului asociativ românesc din diaspora”, a explicat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac.
Înfiinţarea centrelor a fost cerută de românii care trăiesc afară, în special de cei din Marea Britanie, acolo unde se află şi cea mai mare comunitate de studenţi români. Crearea unei legături mai strânse în comunitate, i-ar putea convinge pe tineri să se întoarcă în ţară, cred autorităţile. Şi asta în condiţiile în care din 45.000 de studenţi români în străinătate jumătate nu s-au decis dacă vor reveni în țară.
„Aproximativ 30 % dintre studenţii români care studiază acum în afara ţării şi-ar dori să se întoarcă. 30% au spus că nu şi-ar dori şi mai rămâne un procent de 40% care sunt indecişi”, a precizat George Tecuşan, reprezentant al Ligii Studenţilor români în străinătate.
Copiii emigranţilor pierd legătura cu ţara natală, este şi semnalul de alarmă al specialiştilor. În Italia, sunt doar 50 de profesori care le predau elevilor limba română. Cererea este însă mult mai mare, iar mulţi dascăli predau voluntar.
„Am elevi începând cu trei ani şi până la 12 ani. Am în Somma Lombardo, pentru că vorbim de preşcolari, am 20 de preşcolari, iar în Piemonte, la Torino, am 120 de elevi” , a spus Mariana Paliev, profesoară limbă, cultură şi civilizaţie românească.
În prezent, acest program funcţionează în cinci state din Uniunea Europeană.
„Avem o rețea a institutului care predă limba română în foarte multe țări: Italia, Spania, Belgia, Portugalia, vrem să extindem această rețea. Avem în momentul de față 12.381 de elevi, 859 de grupe, 523 de școli și 134 de profesori care predau limba română”, a declarat ministrul Educației.
Conform datelor de pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, între 3,5 și 4 milioane de români s-au stabilit în străinătate. Dintre aceștia mai bine de 2,8 milioane trăiesc într-o altă țară membră a Uniunii Europene.