Ce surpriză neplăcută pentru marile companii vrea să bage „premierul” Ciolacu în programul de guvernare, înainte de campania electorală

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
ciuca si ciolacu_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Marcel Ciolacu își pregătește deja instalarea la Palatul Victoria în locul lui Nicolae Ciucă, anunțând, în paralel cu ședința liderilor PNL în care premierul le-a interzis acestora să atace PSD, modificări majore ale Codului Fiscal, tema centrală fiind taxarea suplimentară a marilor companii. Surse din conducerea PSD susțin că se lucrează la „îmbunătățirea programului de guvernare”, și că toate propunerile vor fi „discutate” cu partenerii de la PNL. 

Sursele citate au ținut să precizeze că în 2023 nu se va modifica nicio taxă și nici în 2024, an electoral, nu se va întâmpla acest lucru. 

Concret, PSD dorește taxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri, urmând să fie impus un prag, deocamdată fiind stabilit „de principiu” la 100 de milioane de euro. 

Ar urma să fie păstrată cota de impozit de 16% pe profit, „dar să nu fie mai puțin de 1% din cifra de afaceri”, susțin sursele citate. 

Social-democrații încearcă să țintească companiile cu capital străin care, spun ei, ar declara profit zero în România, sau care plătesc către statul român mai puțin de 0,7% din cifra de afaceri. 

Însă, în cazul în care compania a avut probleme în cadrul unui an fiscal, poate fi scutită de plata acestei taxe. Acest lucru însă nu va putea fi permis decât pentru un an, explică social-democrații. 

Programul de guvernare al lui Marcel Ciolacu ar urma să modifice și principiul impozitării muncii, care este prea mare, în opinia lui Marcel Ciolacu. 

„Până în 2030 ar trebui să reducem cu 15% impozitarea muncii”, spun cei care lucrează la modificarea programului de guvernare. 

Acesta trebuie discutat cu cei de la PNL, dar pesediștii se bazează pe relația privilegiată dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. De altfel, niciun lider al PNL nu a combătut măsurile anunțate de Ciolacu. Premierul Ciucă însuși a declarat luni că „să discutăm acum despre toate aceste măduri poate fi un subiect de analiză politică. Ciucă a precizat însă că i se pare ”un pic riscant” să fie discutate în spațiul public pentru că nu și-au făcut încă efectele implementate prin noul Cod Fiscal. 

PNL a transmis o serie de critici însă prin deputatul Maria Horga. 

”Partidul Naţional Liberal nu va susține noi modificări ale Codului Fiscal, mai ales astfel de propuneri care vor afecta negativ economia, mediul de afaceri și bunăstarea cetățenilor. Marcel Ciolacu vorbește despre un impozit de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii. Este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut și speram că a renunțat. Marcel Ciolacu nu înțelege sau se face că nu înțelege că o astfel de taxă va avea ca efect creșterea prețurilor inclusiv la multe produse de bază. Orice taxă se regăsește în preț! Vor fi afectați tocmai cetățenii a căror soarta PSD pretinde că o deplânge”, a scris Horga pe pagina sa de Facebook.

”Ce crede Marcel Ciolacu că se va întâmpla, de pildă, cu prețul unui produs alimentar, dacă noul impozit se va aplica atât producătorului cât și lanțului de magazine care îl vinde? Mai mult, Marcel Ciolacu spune că protejează companiile românești prin această măsură, însă multe dintre aceste companii au capital românesc, oare de Altex sau EMAG a auzit?! Și exemplele pot continua. Toate aceste companii creează locuri de muncă în România, plătesc taxe în România, iar consumatorii sunt cei vor plăti prețul lipsei predictibilității și măsurilor greșite. De la 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare noua modificare introdusă la inițiativa ministrului de Finanțe PSD, Adrian Câciu, prin care impozitul pe dividende crește la 8%. Acum, Marcel Ciolacu vorbește, din nou, despre creșterea impozitului pe dividende?! Pe de altă parte, dacă Marcel Ciolacu este deranjat că taxarea muncii este prea mare, cei de la PSD puteau vota propunerea pe care am inițiat-o și pe care o susțin în continuare, de scădere a CAS de la 25% la 20%. Este o măsură care va avea ca efect direct creșterea puterii de cumpărare. Salariul net va crește astfel printr-o reținere mai mică din salariul brut”, a mai spus Horga. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...