Ce va face România cu banii europeni? Klaus Iohannis: Spitale noi, școli, digitalizare sunt printre investițiile cu prioritate

Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis rostește un discurs la evenimentul de lansare a Planului Național de Redresare și Reziliență
Președintele Klaus Iohannis rostește un discurs la evenimentul de lansare a Planului Național de Redresare și Reziliență Foto: presidency.ro

România a lansat joi planul pentru absorbția fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru revenirea din criza provocată de pandemie.  Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este acum în dezbatere publică, iar președintele Klaus Iohannis a subliniat că România trebuie să se axeze pe investiții în sănătate, educație, transport, energie și agricultură.

Președintele a reamintit că la negocierile din luna iulie, România a obținut un pachet bugetar de circa 80 de miliarde de euro pentru următorii 9 ani, la care se adaugă 30 de miliarde de euro prin Facilitatea pentru Redresare și Reziliență, instrument financiar unic în istoria de până acum a Uniunii Europene.

„În anii următori, țara noastră va implementa un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiții, inovare și competitivitate”, a anunțat Klaus Iohannis.

„Este momentul cel mai bun să ne asumăm reforme ambițioase în domenii importante, precum cel al legislației achizițiilor publice, în domeniul administrației publice, precum și în privința legislației din domeniul fondurilor europene, pentru ca aceste sume să fie administrate responsabil, transparent și să fie cheltuite în beneficiul real al cetățenilor. Mă refer, în primul rând, la investițiile atât de necesare în infrastructura de sănătate, cu precădere construcția de spitale noi și extinderea celor existente. Totodată, propunem investiții suplimentare în infrastructura școlară și fonduri pentru comunitățile locale, inclusiv investiții în digitalizare administrativă, mobilitate inteligentă și regenerare urbană. România trebuie să se conecteze la realitățile zilelor noastre, inclusiv în ceea ce privește tranziția climatică și transformarea digitală, pentru a stimula creșterea economică și pentru a crea noi locuri de muncă bine plătite”, a spus președintele.

El a subliniat că este important ca discuțiile pe marginea Planului Național de Redresare și Reziliență, care vor avea loc în perioada următoare, să fie „aplicate, fundamentate și să depășească paradigma populismului electoral, dar și promovarea de interese particulare”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
43 de ani și 3 copii, superbă și în formă. Jessica Alba, vacanță în costum de baie în Mykonos, cu familia...
Adevarul
De ce nu mâncăm ouă de curcă și de ce nu se găsesc în supermarket la fel ca cele de găină
Newsweek
ALERTĂ Pensionarii pierd 330 lei la pensie în ianuarie. Documentul care „îngroapă” indexarea, semnat
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată „Doamna cu porumbei” din „Singur acasă 2” la 79 de ani. Actrița a avut probleme de sănătate: „A...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...