Acum, lupta se dă pe multe alte fronturi: imagine, capacitate de comunicare, talentul de a acapara spaţiul public şi de a-l pune în umbră pe adversar, ştiinţa de a cuceri electoratul nehotărât sau de a-l determina să stea acasă pe alegătorul celuilalt. Avem deja exemple. PSD face Congresul în Transilvania, zona unde partidul nu stă bine în sondaje şi unde Klaus Iohannis are un avantaj în faţa lui Victor Ponta. Nu este singura strategie de campanie pusă la cale de candidaţi.
Social-democraţii au un obicei: lansări zgomotoase, pe stadioane cu zeci de mii de simpatizanţi disciplinaţi, antrenaţi să scandeze, să aplaude şi să cânte la semn. Aşa va fi şi anul acesta, pe 20 septembrie. O singură diferenţă, data a fost aleasă special. Este ziua de naştere a lui Victor Ponta, împlineşte 42 de ani. În rest, premierul crede că nu trebuie să facă mari eforturi să câştige procente. Partidul îi aduce pe tavă, susţine el, 40%.
„Cu siguranţă, în turul unu va fi o cafteală pe cinste la care nu vreau să particip. În turul unu îmi voi lua popcorn şi bautură răcoritoare şi mă voi uita la doamne, la doamna Macovei, la doamna Udrea, la doamna Diaconescu şi aşa mai departe”, a declarat Victor Ponta.
Dacă Victor Ponta e pregătit să stea pe tuşă, doamnele muncesc activ la a-l sabota. Mai ales Elena Udrea, care se lansează în aceeaşi zi cu premierul.
„Păi, tocmai de aia, să nu-l lăsăm pe domnul premier să aibă o lansare liniştită”, a declarat Elena Udrea.
Dan Diaconescu a găsit o metodă prin care să ia voturi de la un alt candidat, fără niciun efort. Va fi trecut pe buletin Dan-Cristian Diaconescu. Se va crea astfel o confuzie cu fostul consilier prezidenţial, Cristian Diaconescu. În tot acest timp, Klaus Iohannis are de dus două campanii, în interiorul şi în exteriorul partidului. În primul rând trebuie să-l cunoască mai bine membrii PDL şi PNL.
„Am venit azi aici pentru a întâlni echipa ACL, activul de aprtid, oamenii din echipa mea”, a spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis va face de trei ori turul tuturor judeţelor. Mai întâi, ca să ştie partidul cine e candidatul, abia apoi ca să cucerească şi un electorat nou.