Ce scrie presa internațională despre noul dosar penal deschis de DNA pe numele lui Dragnea
Data publicării:
Al treilea dosar deschis de DNA împotriva liderului PSD Liviu Dragnea nu a trecut neobservat de presa străină, care menționează acuzațiile aduse de procurorii anticorupție împotriva lui Dragnea, în contextul în care Parlamentul va dezbate noul pachet de legi ale justiției.
Reuters scrie că „procurorii anticorupție au deschis o investigație asupra liderului Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, pe fondul suspiciunilor că acesta a creat „un grup infracțional” pentru a deturna bani din proiecte finanțate de stat sau din fonduri europene”. Jurnaliștii de la Reuters menționează că Dragnea a respins acuzațiile, dar că membrii opoziției i-au cerut demisia, în condițiile în care șeful PSD mai este judecat și într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu.
„Transparency International pune România pe primele locuri în topul celor mai corupte țări din Uniunea Europeană. Bruxellesul, care stă cu ochii pe sistemul de justiție din România, a lăudat eforturile magistraților pentru a pune capăt corupției. Partidul aflat la guvernare pregătește o revizuire a legilor justiției, despre care Comisia Europeană, diplomații străini și însuși președintele României spun că ar putea pune justiția sub un control politic.
Mii de români au protestat față de legile justiției, la începutul lunii. La începutul lui 2017, tentativele coaliției pentru a slăbi legislația anti-corupție a declanșat cele mai mari proteste din România post decembristă”, scriu jurnaliștii de la Reuters.
The New York Times și Associated Press redau acuzațiile aduse de procurori împotriva lui Liviu Dragnea și menționează că „deși este liderul Partidului Social Democrat, Dragnea nu poate fi premier din cauza unei condamnări în 2016 pentru fraudarea alegerilor”.
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a confirmat printr-un comunicat de presă dat luni, chiar în timpul declarației făcute de Liviu Dragnea, sesizarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în cel de-al treilea dosar al președintelui PSD, ca urmare a unei investigații proprii, prin care recomandă recuperarea integrală a 21 de milioane de euro, sumă ce reprezintă fonduri europene.
„Contribuția OLAF la această anchetă a fost accentuată de DNA. DNA a explicat că dosarul propriu a venit în urma a două investigații făcute de OLAF cu privire la proiecte finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională privind construcția de drumuri în România, care au fost finalizate în mai și septembrie 2016”, arată OLAF în comunicat.