Mai multe legi importante vor intra în dezbaterea Parlamentului în câteva săptămâni. Multe au fost amânate din cauza schimbării Guvernului, dar de la 1 septembrie vor ajunge pe masa senatorilor şi deputaţilor pentru a fi votate. Printre acestea : pachetul de legi din justiţie, Fondul Suveran de Dezvoltare, Codul administrativ sau o nouă lege a pensiilor.
Planurile coaliţiei de guvernare au fost date peste cap de schimbarea guvernului Grindeanu. În lupta cu timpul pentru recuperarea restanţelor, partidele la putere trebuie să treacă urgent mai multe legi decisive pentru actul de guvernare. Aflaţi în întârziere, liderii coaliţiei glumesc pe seama situaţiei.
„La noi în Teleorman este o vorbă: lucrul bun, la nouă luni”, spunea liderul PSD, Liviu Dragnea, în 9 iunie.
Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare era anunţată încă din prima parte a anului. La un moment dat, lucrurile păreau că intră în linie dreaptă.
„Am finalizat aseară anexa care cuprinde companiile care vor fi cuprinse în acest Fond, săptămâna viitoare va fi depusă iniţiativa legislativă”, anunța tot Liviu Dragnea, tot în 9 iunie..
La trei săptămâni de la acest anunţ, era prezentat un nou calendar.
„Astăzi, vom avea în primă lectură Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, urmând ca el să fie supus dezbaterii publice, trimis către Eurostat şi concretizat până în septembrie în proiect de lege trimis spre Parlament”, spunea premierul Mihai Tudose în ședința de guvern din 30 iunie.
Aşteptat cu mult interes, pachetul de legi privind justiţia a fost un subiect important pe agenda coaliţiei. Şi aici lucrurile au fost amânate.
„Pachetul de legi privind justiţia este finalizat, cel mai probabil săptămâna aceasta îl voi prezenta în liniile directoare modificările substanţiale, îl voi transmite la Guvern, Guvernul, probabil sau sper eu, şi-l va însuşi şi îl vom transmite la Parlament”, declara la 12 iunie ministrul justiției, Tudorel Toader.
Ministrul justiţiei a fost nevoit să discute cu oficialii europeni, iar pachetul a fost în dezbatere publică. Tot la toamnă se vor vedea rezultatele.
„Am stabilit o întrevedere cu domnul vicepreședinte Timmermans ca apoi să finalizăm pachetul de legi, să-l punem în procedura de avizare, iar la 1 septembrie să-l putem adopta în Guvern şi să-l trimitem la Parlament”, a anunțat Tudorel Toader la 20 iulie.
Tandemul Liviu Dragnea - Sorin Grindeanu anunţa, în primvară, şi elaborarea unui nou Cod administrativ. Votul din Parlament va fi dat tot la toamnă.
„Am discutat în principiu ca această lege, Codul administrativ, să fie iniţiativă parlamentară”, spunea Liviu Dragnea în 23 mai.
Liderii coaliţiei de guvernare au decis ca şi noua lege a pensiilor să intre la vot tot după 1 septembrie. Până atunci, au reglementat prin Ordonanţă de Urgenţă doar situaţia pensiilor speciale.