Digi24.ro continuă serialul despre foștii demnitari ai României, acum ieșiți din viața politică, cu Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului în Guvernul Năstase și inițiatorul unui controversat proiect turistic numit Dracula Park, care n-a mai apucat să fie construit.
Ajuns la 70 de ani, fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon are un singur mare regret. Și anume, că nu a dus până la capăt proiectul turistic Dracula Park, pe care l-a inițiat în anul 2001 împreună cu fostul său șef, premierul Adrian Năstase.
“Da, e cel mai mare regret al meu. Că nu s-a întâmplat. Și știți de ce? Pentru că era prea bun”, ne-a declarat Dan Matei Agathon. Convingerea sa e că cineva, cândva va relua proiectul, dar nu știe dacă va mai apuca să vadă asta.
“Mai devreme sau mai târziu, cineva va face acest proiect, care va aduce milioane de turiști pe an. Sigur se va construi cândva. Sunt absolut convins de asta”, mai spune fostul ministru. El ne-a mărturisit că în ultima vreme nu se simte deloc bine din punct de vedere al sănătății.
La pensie, dar are încă două joburi curente
Dan Matei Agathon este pensionar, dar, în ciuda problemelor medicale, continuă să aibă un program de muncă zilnic. Este angajat la Consiliul Economic și Social (for consultativ care cuprinde membri ai guvernului, patronatelor și sindicatelor), este în Consiliul de Administrație la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și este conferențiar la Universitatea Tomis din Constanța.
Cu politica, nu mai are “nicio legătură”, după cum singur spune. “De politică nu îmi e dor. Aștept să îi fie ei dor de mine”.
În calitate de membru al CES, Agathon avizează pozitiv sau negativ proiectele legislative ale Guvernului sau Parlamentului, fiind astfel unul dintre cei care află printre primii despre legile care vor intra în vigoare.
Eșecul proiectului Dracula Park
Fostul ministru al Turismului și-a legat numele de unul dintre cele mai controversate proiecte turistice ale României. Era în anul 2001, atunci când Dan Matei Agathon anunța lansarea unei subscripții publice prin care se adunau bani pentru dezvoltarea a ceea ce se dorea a fi cel mai mare parc tematic din Estul Europei.
Dracula Park trebuia să se întindă pe 50 de hectare, în zona cetății medievale a Sighişoarei, mai exact pe platoul Breite, iar investiția era evaluată la acea vreme la peste 40 de milioane de dolari. Adrian Năstase, Dan Matei Agathon și Cosmin Gușă, pe atunci lideri ai PSD, au investit diverse sume de bani în acest proiect, invitându-i astfel pe români să cumpere și ei acțiuni.
Varianta Sighișoara a picat la un moment dat, la presiunile societății civile, proiectul mutându-se ulterior în alte câteva locuri (Fundata, Snagov) înainte de a rămâne doar un simplu proiect pe hârtie care nu a mai fost realizat niciodată. Peste 14.000 de persoane și-au văzut astfel economiile duse pe apa sâmbetei.
Cine este Dan Matei Agathon
A absolvit Finanțe și Contabilitate la ASE în 1971, iar Revoluția din 1989 l-a prins ca director economic la Institutul de Cercetare pentru Metale Neferoase. Membru fondator al FSN (viitorul PDSR, PSD), Dan Matei Agathon a ajuns director în Guvernul României imediat după 1989, iar din 1992 ministru al Turismului, portofoliu pe care îl va ocupa și în perioada 2000-2004. A fost deputat în Parlamentul României între 1992 și 2004. În afară de proiectul Dracula Park, Agathon și-a mai legat numele și de un proiect de amplasare de palmieri pe litoralul românesc.