Coaliţia de guvernare PSD-ALDE a stabilit că nu trebuie suprapus un referendum peste niciun fel de alegeri, a declarat joi premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD.
„Am stabilit faptul că nu trebuie să suprapunem un referendum peste niciun fel de alegeri, pentru că am încălca recomandările Comisiei de la Veneţia. Şi, în acelaşi timp, dacă luăm în calcul că pentru un vot avem cam două minute, pentru trei voturi, cum a fost şi cu referendumul, durata a fost de 6 minute, deci şi acesta a fost un motiv de aglomerare (la urne - n.r.). Sunt convinsă că în cadrul Comisiei de cod electoral se vor găsi soluţii, astfel încât cetăţenii să îşi poată exprima votul”, a declarat premierul, la Palatul Parlamentului, la finalul unei şedinţe la care a participat și liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
Potrivit premierului, un alt subiect discutat s-a referit la transpunerea în Constituţia României a obiectivelor de la referendum. „Ştiţi foarte bine că am avut un referendum consultativ, acum vorbim despre un referendum pentru revizuirea Constituţiei. În acest sens, în Parlament, atât în Senat cât şi în Camera Deputaţilor, comisiile de specialitate vor face demersurile astfel încât să avem în cel mai scurt timp un referendum pentru transpunerea în Constituţie a celor două obiective”, a afirmat Viorica Dăncilă.
La rândul său, în legătură cu acest subiect, Călin Popescu Tăriceanu a spus că trebuie făcută o distincție între prevederile care sunt de natură constituțională și cele care sunt de natura infra-constituțională. „Ca să fiu foarte clar, interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție nu este de natură constituțională și de aceea, această problemă va reveni comisiilor juridice din cele două camere, ca să găsească propunerea legislativă adecvată. În ceea ce privește limitarea dreptului de a emite ordonanțe, se referă la guvern, acest lucru este strict de natură constituțională și în acest sens, vom alege cea mai bună soluție: fie vom face o comisie de modificare a Constituției, o comisie comună Senat - Camera Deputaților, fie comisiile juridice din cele două camere - cu o paranteză, la Senat avem și o comisie de constituționalitate - vor trebui să analizeze soluțiile și să facă propunerile de modificare a Constituției. După cum știți, procedura prevede aprobarea în fiecare cameră cu o majoritate de două treimi. Dacă nu e posibil, atunci se face conciliere și se adoptă cu majoritate de trei pătrimi din camerele reunite”, a subliniat președintele Senatului. „Sigur că după aceea va trebui organizat referendumul. Vom propune ca acest lucru să se realizeze cât mai repede pentru a nu suprapune referendumul cu una din scadențele electorale care urmează, pentru a nu da președintelui din nou posibilitatea să folosească acest subiect ca temă politică de campanie”, a punctat, la rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu.
Ce au votat românii la referendumul din 26 mai
Biroul Electoral Central a anunţat, luni, rezultatele finale ale referendumului din 26 mai. La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" a fost de 6.459.383, în timp ce pentru "nu" au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530. La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" a fost de 6.477.865, iar pentru "nu" - 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088. Curtea Constituţională a României a stabilit, marţi, data de 12 iunie ca termen pentru validarea rezultatelor referendumului pentru Justiţie din 26 mai.
Citiți și: Klaus Iohannis: Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituției
Iohannis: Referendumul pe tema justiției l-am câștigat împreună cu românii. Lucrurile se pot schimba în bine, în timp
Ce a decis coaliţia în privința votului din diaspora
Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat că în coaliție s-a discutat și cum să fie evitată pe viitor aglomerarea secțiilor de vot din străinătate. „Am propus deja birourilor permanente reunite, care se vor reuni săptămâna viitoare, crearea unor comisii de cod electoral care să elaboreze propunerea prin care să soluționăm această problemă. Vom invita Autoritatea Electorală Permanentă, care am văzut că deja a enunțat câteva soluții - votul anticipat prelungit, votul electronic sau votul prin corespondență - am invitat MAE, MAI pentru a găsi cea mai potrivită soluție, astfel încât pe viitor aceste aglomerații să fie complet evitate și să nu aibă niciun cetățean român sentimentul că este împiedicat în vreun fel, administrativ, politic, în dreptul fundamental de a-și exercitat votul”, a spus Tăriceanu.