ACTUALIZARE 11.50. Judecătorii CCR au decis în unanimitate că pensiile aleşilor locali nu sunt în acord cu legea fundamentală.
Potrivit judecătorilor CCR, legea nu este clară pentru că niciunde în lege nu scrie ce anume reprezintă această pensie - o indemnizaţie, un salariu, o pensie în adevăratul sens al cuvântului sau un cadou.
Pe de altă parte, judecătorii apreciază că legea instituie inegalităţi chiar între persoane care ocupă aceeaşi poziţie şi că iniţiatorii legii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru acest beneficiu.
În urma deciziei de azi, legea se va întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu hotărârea CCR, în termen de 45 de zile.
Curtea Constituţională decide astăzi dacă pensiile speciale ale aleşilor locali încalcă sau nu legea fundamentală. Judecătorii trebuie să ia o decizie după ce Guvernul a depus o sesizare potrivit căreia actul normativ i-ar privilegia pe primarii şi preşedinţii de consilii.
"Orice bani în plus reprezintă un privilegiu”, a spus Zegrean. El a admis, la întrebarea jurnaliştilor , şi că aceşti bani nu reprezintă o pensie contributivă: „Nu e o pensie contributivă. Nu ştiu cum s-o calific. O să vedem azi după 12.00” .
Preşedintele CCR a explicat că există o problemă şi în privinţa retroactivităţii prevăzute în actul normativ, care ar face ca şi foştii şefi locali de pe vremea comunismului să beneficieze de ea.
„Problema este că dacă legea asta intră în vigoare, beneficiază de pensie şi foştii prim secretari de partid, pentru că aveau şi funcţie de preşedinţi de consilii judeţene. Secretarul municipiului era şi primarul municipiului”, a afirmat Zegrean.
Sesizarea Executivului are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurarea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.