Curtea Constituțională are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri cele două sesizări depuse de PNL și Guvern privind legea adoptată de Camera Deputaților referitoare la prelungirea mandatelor aleșilor locali și stabilirea datei alegerilor de către Parlament. Executivul este cel care decide data scrutinelor electorale.
La ultimul termen, pe 27 mai, judecătorii Curții au amânat luarea unei decizii privind obiecția de neconstituționalitate.
Parlamentarii au adoptat, pe 23 aprilie, un proiect de lege prin care prelungesc mandatele aleșilor locali până la finalul anului, din cauza epidemiei, și acordă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor, prin lege organică.
Legea a fost atacată la CCR de liberali, nemulțumiți de modificarea făcută în Parlament care ia atributul Guvernului de a stabili data alegerilor locale.
Pe ordinea de zi a CCR figurează două obiecții de neconstituționalitate, depuse de PNL și Guvern, privind legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernnului nr.57/2019 privind Codul administrativ.
Potrivit actului normativ adoptat de Parlament, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Legislativ, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.
În ultimii 30 de ani, Guvernul a fost cel care a decis data alegerilor, prin hotărâre.
Liberalii iau în calcul ca alegerile locale să se desfăşoare pe 27 septembrie, iar alegerile parlamentare, la termen, pe 6 decembrie.
Redactor: Alexandru Costea