Doi foşti consilieri locali din Costineşti au cerut judecătorilor de la Curtea Constituţională să verifice dacă pierderea mandatului în cazul aleşilor migratori este sau nu conformă cu Legea fundamentală. Judecătorii au explicat că legea este corectă.
„Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi judeţene sunt întocmite de partidele politice, în baza unei afinităţi de ordin politic şi doctrinar ale persoanelor propuse cu partidul care le susţine. (n.r. Pierderea mandatului) apare ca o consecinţă firească şi logică a pierderii calităţii de membru al partidului. (...) Electoratul acordă votul său unei persoane, ca să îndeplinească o funcţie la nivelul administraţiei locale, luând în considerare programul politic al partidului din rândurile căruia face parte la momentul alegerii. A accepta ca un consilier, care în timpul exercitării mandatului părăseşte partidul pe a cărui listă a candidat şi a fost ales, să îşi păstreze mai departe statutul de ales local ar însemna să se modifice configuraţia politică a consiliului prin voinţa reprezentanţilor aleşi, configuraţie stabilită tocmai ca urmare a votului exprimat de cetăţeni”, arată judecătorii CCR.
Explicaţiile curţii sunt publicate la puţin timp după ce judecătorii au invalidat ordonanţa care permitea aleşilor locali să treacă de la un partid la altul, într-un interval de 45 de zile, fără să-şi piardă mandatul. Actul a produs efecte, sute de aleşi locali au părăsit partidele cu care au câştigat alegerile. Ordonanţa a fost discutată şi în Parlament. Chiar şi cu scandal, a fost aprobată de aleşi.
Unul dintre partidele care a pierdut cei mai mulţi aleşi locali înainte de prezidenţiale este PNL. Liberalii i-au dat în judecată pe toţi cei care, sub acoperirea ordonanţei, au plecat din PNL.
„În momentul în care această ordonanță, 55, dispare practic din peisajul juridic este foarte posibil să nu mai existe alt temei juridic pentru a menţine mandatele aleşilor locali”, arată deputatul PNL Teodor Nicolescu.
Social-democraţii susţin însă că aleşii care au acţionat în baza ordonanţei îşi păstrează funcţiile. Pentru că decizia CCR nu poate acţiona retroactiv.