Carmen Dan, după audierile în Parlament: Am precizat că nu sunt cea care stabileşte vinovaţii
Data actualizării: Data publicării:
Audieri în Parlament în cazul violenţelor din timpul mitingului diasporei din 10 august. Ministrul de interne, Carmen Dan şi şeful Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane, colonelul Cătălin Paraschiv au dat explicaţii în faţa Comisiei pentru Drepturile Omului. La audieri a participat şi Avocatul Poporului. Parlamentarii vor să stabilească dacă la protest au fost respectate drepturile și libertățile cetățenești.
ACTUALIZARE 12.30: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, la finalul audierilor din Comisia parlamentară pentru drepturile omului în legătură cu violenţele de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, că toată lumea trebuie să înţeleagă şi să admită că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului şi că le-a transmis parlamentarilor din comisie că nu ea este cea care trebuie să stabilească vinovaţii, potrivit news.ro.
"Cred că trebuie să înţelegem cu toţii şi să admitem că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului. Mi-am dorit ca temele supuse în această comisie să privească strict drept omului. Eu am precizat că nu sunt cea care stabileşte vinovaţii, că sunt instituţii abilitate şi vom afla răspunsul după analiza acestor instituţii", a declarat ministrul Carmen Dan, după audierile care au durat aproximativ o oră.
Întrebată dacă se impune o îmbunătăţire a activităţii Jandarmeriei, Carmen Dan a spus că se impune o analiză a reglementărilor legale privind Jandarmeria şi este de competenţa Parlamentului să susţină această iniţiativă a MAI.
"Am mai spus şi cred că se impune o analiză a reglementărilor legale şi este de competenţa parlamentarilor să ne susţină în demersul nostru. Cred că în perioada următoare va trebui să ne uităm cu atenţie la legea care reglementează activitatea Jandarmeriei", a adăugat Carmen Dan.
Şedinţa Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor este programată la ora 11.00.
În 5 septembrie ar fi trebuit audiaţi în Comisia de Apărare din Senat prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, unul dintre coordonatorii jandarmilor, Laurenţiu Cazan, şi ministrul de Interne Carmen Dan, însă audierile au fost scoase de pe ordinea de zi, la propunerea reprezentanţilor PSD - ALDE, care i-au reproşat preşedintelui Comisiei, liberalul Marcel Vela, că nu i-a consultat când a decis invitarea la comisie a autorităţilor implicate în evenimente. Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Marcel Vela (PNL) spunea atunci că parlamentarii puterii ”s-au temut să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru”, el precizând că în raportul MAI referitor la protestul din 10 august ”sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap şi ar fi fost o şedinţă foarte interesantă”, scrie News.ro.
Prefectul Capitalei a declarat atunci, la ieşirea din Comisia de Apărare, unde nu a mai fost audiată, că este neobişnuit să se discute atât de mult despre prefect în situaţia creată după protestul din 10 august, în condiţiile în care nu ea coordonează acţiunile jandarmilor.
“A fost probabil neobişnuit să se discute atât despre prefect, pentru că nu prefectul conduce operaţiunile şi nici nu pregăteşte acţiunea în apărarea instituţiilor şi a ordinii publice, deci e prea multă discuţie despre prefect. Nu sunt nicio victimă. De ce aş fi victimă? Eu îmi văd de treaba mea, de atribuţiile mele, ştiu ce am de făcut. Nu sunt victima nimănui, ca să fie foarte clar. Nu mă simt victimă, nu ma simt oropsită, eu îmi văd de treaba mea. Atâta vreme cât în statul român legislaţia şi drepturile omului se respectă, eu nu am probleme. Eu dorm liniştită pe pernă. Nu am făcut nimic ilegal, nu am facut nimic imoral, nu dau vina pe alţii. Eu mi-am asumat responsabilităţile, m-am dus în Piaţă, cu toate că puteam să trimit un reprezentat, nu am făcut-o. M-am dus eu acolo. Nu în Piaţă, cum aţi spus dumneavoastră (jurnaliştii – n.r), nu mă plimbam pe acolo. Eu am fost în locul în care mi s-a indicat să mă duc, ca un om disciplinat, nu sunt militar, nu sunt şeful Jandarmilor”, a spus Cliseru.
De altfel, Carmen Dan a vorbit săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, după ce a fost citită moţiunea simplă depusă de PNL împotriva sa, despre evenimentele din 10 august. Ministrul a susţinut atunci că intervenţia în forţă a jandarmilor la protest se face în baza acordului verbal dat de prefect, redactarea ordinului de intervenţie făcându-se ulterior.
Carmen Dan a spus că în lege se vorbeşte doar de aprobarea, de acordul dat de prefect unei acţiuni, nu de semnarea unui document intitulat "ordin de intervenţie”.
"Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul?”, a adăugat ministrul de Interne. Ea a subliniat că în 10 august nu a fost un miting paşnic şi că s-au putut vedea încercarea protestatarilor de a pătrunde în clădirea Guvernului şi actele de vandalism ale unora dintre protestatari.