Klaus Iohannis este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate pentru că, în calitate de primar al Sibiului, a făcut parte din conducerea a două societăţi de utilităţi. Până acum, cei găsiţi incompatibili de instanţă nu mai aveau voie să ocupe, timp de trei ani, funcţia pe care o deţineau.
Curtea Constituţională a precizat însă recent că cei aflaţi în această situaţie nu au voie să mai ocupe nicio demnitate publică aleasă, deci nici cea de preşedinte, pentru care intenţionează să candideze şi Klaus Iohannis. Liberalii nu au însă emoţii, bazându-se pe o decizie mai veche a Curţii de Apel Sibiu.
„Domnul Iohannis a câștigat procesul cu ANI, nu există niciun fel de temei de natură legală care să ne ducă la gândul că s-ar putea schimba această hotărâre care deja a fost luata de instanța de fond”, spune Ludovic Orban, vicepreședinte PNL.
„Așa cum, în fond, domnia sa a câștigat contestația împotriva raportulului Agenției Naționale de Integritate, am convingerea că lucrurile vor decurge cât se poate de normal și în aceeași direcție și la Înalta Curted e Casație și Justiție”, spune Alina Gorghiu, purtător de cuvânt al PNL.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate au refuzat să comenteze consecinţele pe care decizia Curţii Constituţionale le-ar putea avea în procesul dintre ANI şi Klaus Iohannis. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa în acest proces în septembrie.
Până atunci este posibil să intre în vigoare o lege care l-ar scăpa pe primarul Sibiului de problemele din Justiţie. Parlamentul a modificat un act normativ prin care aleşii locali devin în mod legal reprezentanţi în conducerile societăţilor de utilităţi publice. Legea încă nu a intrat în vigoare, aflându-se la promulgare la preşedintele Traian Băsescu, care are la dispoziţie şi o eventuală contestare la Curtea Constituţională.