Augustin Zegrean și Daniel Morar îi critică pe cei cinci colegi pentru respingerea contestaţiei lui Gheorghe Funar, fără a verifica dacă sunt reale acuzaţiile aduse lui Victor Ponta. Curtea, în opinia lor, ar fi trebuit să se asigure că sunt îndeplinite condiţiile pentru candidatura la Preşedinţie.
„Apreciem că sesizarea formulată de Gheorghe Funar (...) era admisibilă. (...) CCR trebuia să solicite SIE datele necesare pentru a stabili dacă Victor Ponta este sau nu cadru activ al acestui serviciu, iar în baza informaţiilor, să decidă dacă sunt sau nu întrunite condiţiile de eligibilitate pentru acest candidat," se arată în opinia separată formulată de cei doi judecători.
Ei susţin şi că SIE nu putea să ascundă aceste informaţii, pentru că nu pot fi declarate secrete de stat informaţiile care favorizează sau ascund încălcarea legii. Or, spun judecătorii Zegrean şi Morar, deţinerea unei poziţii într-un serviciu secret, de către un candidat, ar fi contrară Constituţiei.
„Actualul prim-ministru şi candidat în cursa prezidenţială, nu că a fost ofiţer în serviciile secrete, este ofiţer activ”, spunea candidatul independent Gheorghe Funar.
Majoritatea de cinci judecători ai Curții Constituționale spune însă că această contestație a fost depusă prea târziu, dupa ce candidaturile fuseseră validate.
„Se ajunge la împrejurarea inacceptabilă în care CCR este abilitată să garanteze supremaţia Constituţiei (...) soluţionând contestaţii care vizează în exclusivitate aspecte de ordin formal. Înseamnă că, chiar în ipoteza în care este pe deplin dovedit neîntrunirea condiţiilor de eligibilitate de către candidaţi, aceştia nu pot fi excluşi din competiţia electorală”, arată judecătorii.
Gheorghe Funar vine cu o nouă plângere la Curte. De această dată, el susţine că șapte dintre cei 14 candidaţii prezidenţiali sunt ofiţeri activi ai serviciilor secrete române sau străine.
„Am solicitat CCR să solicite orice informații și orice documente de la orice instituție a statului român, inclusiv de la informațiile secrete. Am propus CCR ca printr-o decizie să ne oblige ca până cel târziu în 25 octombrie toți candidații să dăm o declarație pe propria răspundere în care să precizăm dacă am fost, dacă suntem ofițeri activi sau nu suntem, dacă avem dublă sau triplă cetățenie și a căror state”, a spus el.