Exclusiv Când vor putea călători românii în SUA fără vize. Anunțul făcut de ministrul de Externe, Luminița Odobescu: „Semnalele sunt pozitive”

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
dada
Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, invitată în emisiunea Pașaport Diplomatic de la Digi24.

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat în exclusivitate pentru Digi24 că vizele românilor pentru Statele Unite ar putea fi ridicate începând cu anul viitor. Ea spune că în luna octombrie „vom avea o primă indicație a ratei de refuz” și că „semnalele sunt pozitive”. „Mai avem o lună, este foarte important să menținem ritmul eforturilor noastre”, precizează ministrul.

Cristina Cileacu: Pe 30 septembrie anul acesta se închide tot ceea ce înseamnă procesul pentru atingerea criteriilor tehnice, ca să intrăm ca țară în programul Visa Waiver, mai pe românește, să scăpăm de vizele pentru călătoriile în Statele Unite. Care este procedura mai departe?

Luminița Odobescu: Informațiile pe care le avem sunt unele pozitive, dar mai avem o lună, ca să spun așa, și este foarte important să menținem ritmul eforturilor noastre, eforturi care beneficiază de sprijinul autorităților americane și în special ale Ambasadei SUA de la București și vreau și pe această cale să mulțumesc doamnei ambasador și colegilor noștri pentru că este un lucru în echipă, este un lucru în echipă, inclusiv cu celelalte instituții ale statului român. Chiar astăzi am avut un dialog pe această temă cu doamna ambasador pentru a vedea exact unde suntem. Imediat după, deci, practic în octombrie vom avea o primă indicație a ratei de refuz, așa cum am spus, semnalele sunt pozitive, dar cum mai avem...

Cristina Cileacu: Trebuie să profităm de această lună în curs.

Luminița Odobescu: Semnalele sunt pozitive, imediat după aceea, Departamentul de Stat va prezenta o informare Departamentului de Securitate Internă. Aceștia vor evalua împreună nu numai rata de refuz, ci și stadiul cooperării în materie, toate acestea vor fi prezentate ulterior Congresului și să sperăm practic că anul viitor, vedem foarte clar în funcție de procedură, vom putea să călătorim fără vize în Statele Unite. Aceasta este obiectivul comun. Lucrăm intens în această perioadă pentru...

Cristina Cileacu: Ar fi o chestiune de, să spunem, jumătatea anului viitor, jumătatea a doua a anului viitor?

Luminița Odobescu: Acum vom avea mai multă claritate exact spre sfârșitul anului, când anume, în anul viitor, dar acesta este obiectivul nostru, să spun așa.

Interviul integral poate fi urmărit în emisiunea Pașaport Diplomatic, vineri, de la ora 11:30, la Digi24. 

România încearcă să scadă rata de refuz sub 3%, pentru ca autorităților americane să primească români pe teritoriul SUA fără viză. Cel mai recent, această rată de refuz a fost de aproape 9%.

Până pe 30 septembrie, Guvernul României derulează campania „Calificăm România” care vizează includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver. În luna iulie, premierul Marcel Ciolacu îndemna românii să aplice pentru reînnoirea vizelor.

„Lansăm și campania «Calificăm România» și ne propunem, făcând o analogie cu fotbalul, să calificăm Romania în programul Visa Waiver, având destinația de a călători în Statele Unite fără viză! Există o oportunitate uriașă, valabilă doar până pe 30 septembrie. De aceea rog toți cetățenii români care au vize valabile de tip B1 sau B2 și cei care au avut o astfel de viză trebuie să aplice pentru reînnoirea vizei. Așa vom atinge acea rată de refuz de maxim de 3% și sunt convins că, mobilizând cât mai mulți români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”, declara premierul Marcel Ciolacu. 

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru Digi24 că autorităţile din SUA ar urma să anunţe, pe 15 octombrie, o decizie privind ridicarea vizelor pentru români.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A fost descoperită o ființă care întinerește în loc să îmbătrânească și care...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...