Votul electronic a fost reintrodus în ședințele Camerei Deputaților, în plenul de marți fiind organizate opt sesiuni de vot electronic pentru acomodarea deputaților cu noul sistem.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, i-a informat, în plen, pe deputați că sistemul de vot a fost supus unei „operațiuni de update”, precizează Agerpres.
„Urmare a modificării regulamentului Camerei Deputaților, sistemul de vot electronic a fost supus unei operațiuni de update și a fost auditat de către o terță parte din punct de vedere a conformității cu standardul ISO 27001, sistem de management al securității informației. Urmare a acestei operațiuni, următoarele aspecte au fost implementate: pe ecranul consolei în timpul votului vor fi afișate patru taste digitale inscripționate cu prezent, pentru, contra, abțin, reprezentând opțiunile: prezent, nu votez, vot pentru, vot pentru, vot împotrivă, abținere”, le-a explicat Liviu Dragnea deputaților.
El a mai anunțat că, în conformitate cu deciziile Biroului Permanent, nu se vor mai elibera duplicate ale cardului de vot în timpul ședinței de plen, doar în mod excepțional înainte sau după ședință. Dragnea i-a atenționat pe parlamentari că dacă, voluntar, nu vor apăsa nicio tastă, vor fi considerați absenți.
„Intervalul de timp pentru fiecare vot este de 15 secunde până toți deputații se familiarizează cu sistemul de vot”, a mai precizat Dragnea, adăugând că a dat dispoziție secretariatului general al Camerei Deputaților să asigure permanent asistență pe toată perioada sesiunilor de vot electronic.
„În aceste condiții, în sfârșit, după o lungă perioadă după o istorie zbuciumată, votul electronic a fost reintrodus în Camera Deputaților", a spus Dragnea.
După testarea sistemului de vot, deputații au votat electronic peste 70 de proiecte care aveau raport de respingere din partea comisiilor de specialitate.
Presa a relatat că situația votului electronic în Parlament este neschimbată de anul trecut, când sistemul de vot electronic a fost blocat imediat după votul dat pe legea defăimării, inițiată de Liviu Dragnea, chiar de președintele ședinței respective, Florin Iordache - fostul ministru al Justiției în cabinetul Grindeanu.